Ismét hódít a magnókazetta

Nem csak bakelitlemezeken adnak ki ismét zeneszámokat, hanem egy másik, XX. századi adathordozó is egyre inkább a reneszánszát éli: a magnókazetta.

Forrás: Origo2023. 10. 18. 20:00
kazetta
Fotó: wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kazettás magnók, walkmanek újra megjelennek a fiatok kezében, miután egyre több zenész és együttes dönt úgy, hogy magnókazettán is megjelenteti albumait. Idén áprilisban többek között így tett az amerikai thrash metal zenekar, a Metallica is. Új, 72 Seasons című stúdiólemezüket kazettán is forgalomba hozták. Az Origo cikkében beszámol arról, hogy a kazetták megjelenése miatt a kazettás magnók iránt is megnőtt az érdeklődés. Vannak, akik nosztalgiából, mások pedig az újdonság varázsa miatt fordulnak a régi eszközökhöz.

Walkman
Walkman (Forrás: Unsplash)

 

Magnókazetta a világ közepén 

Az 1960-as években kezdődött meg a kazetták világhódító útja. 

Az új hangrögzítő eszköz nagy előnye az volt, hogy előállítási költsége csekély, szállítása könnyű volt. 

Ez utóbbi miatt számos olyan területre is betört a zene, amely korábban elképzelhetetlen lett volna. Bekerült az autórádiókba, illetve idővel a fiatalokhoz, akik bárhol, bármikor képesek voltak rongyosra hallgatni kedvenc zeneszámaikat.

Nem túlzás azt állítani, hogy a zeneiparban a 1980-as és 1990-es években minden a kazettákról szólt.

A 2000-es évek legelejétől a digitalizáció eltörölni látszott az analóg hanghordozókat, ám manapság egyre több zenész dönt ismét a kazettás rögzítés és kiadás mellett. Sokak számára a legfontosabb az, hogy a technológia bemutatta, hogy időtálló.

A ma 20–30 éves eszközök még most is jól szólnak, de a karbantartásukat érdemes szakemberre bízni, hogy tökéletes legyen a régi berendezések működése és a hangzásvilág.

A modern funkciókkal ellátott új kazettás deckek és a vintage HiFi kazettás magnók lehetőséget kínálnak minden generációnak arra, hogy újra felfedezzék az analóg hangzás élményét a XXI. században.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.