Megkezdődött a 23. Filmtettfeszt

Ahogyan arról már hírt adtunk, október 8-ig Kolozsvárott és még tizenöt településen lehet majd elmerülni a filmes alkotások világában. Több nemrég bemutatott mű is helyet kapott a rendezvénysorozaton, így az érdeklődők láthatják majd az idei Oscar-díjra nevezett Kojot négy lelke című animációs filmet, illetve a Műanyag égboltot is.

Forrás: MTI 2023. 10. 05. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén Kolozsvár mellett Nagyvárad, Szatmárnémeti, Nagybánya, Temesvár, Arad, Szamosújvár, Tordaszentlászló, Nagyszeben, Brassó, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, valamint Kézdivásárhely és Kovászna is várja a filmrajongókat október első napjaiban. A hat helyszínen is megtekinthető ikonikus Antal Nimród-mű, a Kontroll közönségtalálkozóján ráadásul jelen lesz Csányi Sándor is, de találkozhatnak a filmrajongók rendezőkkel, színészekkel, filmes szakemberekkel is a program során.

Öt dokumentumfilm és tizenhét, egész estés, fikciós mű lesz látható a fesztiválon, de ezeken túl számos esemény, így két szakmai konferencia és mesterkurzusok is lesznek a 23. Filmtettfeszten. Különleges filmes csemegének ígérkezik a vajdasági rövidfilm-fesztivál is. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem társszervezésében a tudatos médiahasználat és gyerekvédelem témájában lesz majd egy kétnapos minikonferencia Kolozsvárott, Csíkszeredában és Nagyváradon. A Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézetével közösen pedig a magyar dokumentumfilmekben megjelenő Erdély-képről fognak beszélgetni.

Zágoni Bálint a szervező, Filmtett egyesület elnöke kiemelte a kínálatból a Magyar mesterművek válogatást, hangsúlyozva, hogy minden évben igyekeznek bemutatni néhányat a magyar filmtörténet fontosabb alkotásai közül. Idén az 1956-os forradalom témáját feldolgozó filmeket vetítik: a Szamárköhögést Gárdos Péter rendező jelenlétében mutatják be, a Szerencsés Dánielt az egyik főszereplőt alakító Rudolf Péter színművész kíséri el, valamint Lugossy László Szirmok, virágok, koszorúk című alkotása is látható lesz.

Az októberi rendezvény része a Filmgalopp versenyprogram is, idén a legjobb dokumentumfilmet díjazza majd a Gergely Zsuzsa kulturális újságíró, rádiós szerkesztő, Váró Kata Anna debreceni filmesztéta, film- és színházkritikus, egyetemi oktató, valamint Vízkelety Márton szabadúszó operatőr-rendező alkotta zsűri. A versenyfilmeket a szemle ideje alatt online is megtekinthetik a fesztivál honlapján, s a nézők szavazatai alapján ítélik majd oda a szekció közönségdíját.
   
A szombati díjátadón egyébként két másik elismerést is átnyújtanak: a Sárga Csikó Díjat Lakatos Róbert erdélyi filmrendező kapja, a Filmtett Egyesület kritikusi nívódíját, a Fám Erika-díjat Szabó R. Ádám veheti át.

Borítókép:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.