Tizenöt éves a Háló Jazz Klub

Október 10-én ünnepli 15. jubileumát a Deseő Csaba művészeti irányításával működő Háló Jazz Klub. A belvárosi S4-ben Gyárfás István triója játszik, majd izgalmas bejátszásokkal idézik fel az eltelt időt, amely alatt 140 koncertet rendeztek.

2023. 10. 07. 14:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint harmincéves múltra tekinthet vissza a Budapest belvárosában működő Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület, egy katolikus indíttatású, de ökumenikus szemléletű mozgalom, amely a Kárpát-medencében élő magyar közösségek és egyének közötti kapcsolatok építését tűzte ki célul. Évente harminc-negyven találkozót és tábort szerveznek, az elmúlt években több ezer embert értek el rendezvényeikkel. A lelkiségi témákon kívül a kultúra is jelentős helyet kap programjaikban. 

A népszerű Háló Jazz Klub 15 évvel ezelőtt indult, azóta havi rendszerességgel működik, 2019 februárjától a budapesti Semmelweis utca 4-ben, amely a fotóművészeti berkekben jól ismert Kolta Galériának is helyet ad. A havi egy alkalommal – általában minden hónap második keddjén – megszervezett jazz klubesteken kívül az S4 ifjúsági találkozóknak, irodalmi esteknek, kamarazenekari koncerteknek, közéleti vitaesteknek, konferenciáknak és színi előadásoknak is helyszíne. Immár több éve tartják itt az Ars Sacra fesztivál és a Belvárosi művészeti napok ingyenes rendezvényeit is.

A jazz klubestek-koncertek fellépői a tradicionális jazz műfajt művelő, a magyar jazzélet élvonalbeli képviselői. Időnként a feltörekvő tehetséges fiataloknak is biztosítanak bemutatkozási, fellépési lehetőséget. Az elmúlt években néhány alkalommal külföldi művészek is muzsikáltak a klubban.

A koncertek-klubestek különlegessége az előadóművészekkel való beszélgetés, amelybe rendszerint a közönség is bekapcsolódik. 

A klub szerkesztője, művészeti vezetője Deseő Csaba Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Artisjus- és Szabó Gábor-életműdíjas hegedűművész. 

A tapasztalat azt mutatja, hogy a közönség részéről nagy igény van arra, hogy a művészek szóban is bemutatkozzanak, elmondják zenei pályafutásuk állomásait, tapasztalataikat és terveiket. 

Az elmúlt 15 év alatt a Háló Jazz Klub a fővárosi zenei klubélet népszerű találkozóhelyszíne is lett, ahol ismert előadóművészek és közéleti emberek rendszeresen megfordulnak, találkoznak.

Borítókép: A Háló Jazz Klub jubileumot ünnepel: a 140. koncertre várják az érdeklődőket (Fotó: Turi Gábor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.