Durván megemelkedett a Zsolnay kerámiák értéke + videó

Két 28 millió forintos leütéssel új rekordokat hozott a Virág Judit Galéria budapesti Zsolnay-aukciója, amelynek során több további tétel is tízmillió forint feletti áron kelt el október 18-án. Ennek kapcsán kereste meg az Index Törő Istvánt, a galéria ügyvezető igazgatóját, aki Zsolnay-szakértő is.

Forrás: Index2023. 11. 05. 6:58
null
Budapest, 2023. október 7. Mûtárgyak a Virág Judit Galéria 3. Zsolnay-aukcióján árverezésre kerülõ kerámiák kiállításán 2023. október 7-én. Az aukción hatvannyolc magyar kerámiára licitálhatnak a gyûjtõk október 18-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember a portálnak úgy nyilatkozott, hogy olyan összegekért keltek el a műtárgyak, amelyekről korábban álmodni sem mertek. A világ harmadik tematikus Zsolnay-aukciójaként megtartott árverés átrendezte a nemzetközi és magyar Zsolnay-piac árait, amelyek egyetlen nap alatt több mint 100 százalékkal növekedtek.

A szakértő szerint az egy-két millió forintos átlagdarabok is dupla-, esetenként triplaannyiért keltek el, mint amennyire számítani lehetett. − Ez nemcsak a magyar piac számára elképzelhetetlen magasság, hanem ezek az árak már magasabbak is, mint a nemzetköziek. Világszinten ezek a legmagasabb Zsolnay-árak – fogalmazott az Indexnek Törő István.

A világ harmadik tematikus Zsolnay-aukcióján 68 műtárgy vonult fel, Amerikából, Európából és Ázsiából is érkeztek licitek: a 100 ezer dollárhoz közelítő vételárak abszolút rekordnak számítanak a piacon. Az aukció egyik legjobban várt tétele a 6,5 millió forintért elkelt kígyós asztaldísz volt, amely olyan ritka, hogy eddig csak kevesen láthatták. Az asztaldísz feltehetően Sikorski Tádé munkája, a lengyel származású mérnök Zsolnay Júlia férje volt.

A kígyós asztaldíszt eddig csak kevesen láthatták (Fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

– Gondoltam, hogy az aukciónkon bevásárolok, de ez a szint még a mi erőnket is meghaladta. Most néztem például egy chicagói galériát, ahol több mint húsz Zsolnayt árulnak, elképesztő árakon. Chicago a világ másik vége, de még ott is árulják a szép kerámiákat. Ez is mutatja a Zsolnay nemzetközi jelentőségét – mesélte a maga is Zsolnay-gyűjtő Törő István, aki korábban az árverés után azt mondta: – Százhetven év is eltelt azóta, hogy egyik-másik műalkotás kikerült a Zsolnay gyárból, azóta pedig folyamatosan és meredeken nő az értékük és az áruk. 

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ma ez a világ egyik legkeresettebb kerámiabrandje, olyan hungarikum, amelyet minden kontinensen tisztelnek, szeretnek és gyűjtenek.

Az aukció után minden Zsolnay-darab ára megduplázódott, ráadásul rengetegen viszik a galériába az otthonról előkutatott műtárgyakat, és a piac is azonnal átalakult: aki korábban hárommillió forintért adott volna el egy vázát, az most hatmillió alatt nem hajlandó kezet nyújtani.

Borítókép: Az októberi aukció elég magasra tette a mércét (Fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.