Idén is megrendezik a speciális filmek szemléjét

Hat kontinens 33 országából összesen 192 pályamű érkezett az idei, 9. Magyar Speciális Filmfesztiválra. A fogyatékossággal élők november 7–9. közötti nemzetközi filmes szemléjén hatvan alkotást vetítenek le. A műveket a zsűri szakmai szempontok mellett egyebek közt a kreativitás, a hiteles ábrázolás, valamint a segítés és a méltóság bemutatása alapján értékeli majd. A díjakat november 9-én, az Eötvös10 Művelődési Házban adják át.

2023. 11. 06. 17:30
A Magyar Speciális Filmfesztivál díjátadója 2022. november 9-én (Forrás: Facebook/Hungarian Disability Film Festival/Magyar Speciális Filmfesztivál)
2022.11.09. Specális filmszemle díjátadó Fotó: Berecz Valter Forrás: Facebook/Hungarian Disability Film Festival/Magyar Speciális Filmfesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filmfesztivált szervező Magyar Speciális Mozgókép Egyesület (MSMKE) elnöke, Fábián Gábor lapunknak elmondta, hogy a szemle egyik legfontosabb célja, hogy a többségi társadalom bepillantást nyerhessen a fogyatékkal élők világába. 

Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke a második Dunántúli Speciális Filmszemlén Szombathelyen 2023. május 25-én. Fotó: Unger Tamás/Vas Népe
Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke a második Dunántúli Speciális Filmszemlén Szombathelyen 2023. május 25-én. Fotó: Unger Tamás/Vas Népe


– Mindezt lehetőleg a legtisztább forráson, a saját maguk által készített alkotásokon keresztül, amelyekben ők maguk mondják el a történeteiket. Hiszen a saját hangjukon megszólalva, a saját gondolataikat közvetítve mindennél kifejezőbben és hitelesebben ismerhetjük és érthetjük meg a világukat. Emellett számukra is fontos az önkifejezés lehetősége, hogy megoszthassák a gondolataikat és élményeiket, ezáltal foglalkozhassanak a problémáikkal. Ezek a filmek tehát nemcsak szórakoztatóak, hanem egyfajta terápiás eszközként is funkcionálhatnak. Emellett a kommunikáció és közösségépítés is kiemelten fontos szerepet játszik a fesztivál kapcsán. Az emberek egy közösség tagjaként, együtt dolgoznak a filmek elkészítésében, ezáltal egyfajta kooperációt alakítanak ki. Mindez a sérült személyek számára különösen fontos, és nem mindig könnyű. 

Ráadásul ezek a filmek gyakran motiváló erővel is bírnak, mivel a pozitív üzenetek, a humor és az életöröm mindig jelen van bennük. Arra tanítanak, hogy hogyan éljük meg a boldogságot és az örömöt még akkor is, ha kihívásokkal nézünk szembe

– osztotta meg velünk gondolatait a filmfesztivál kapcsán Fábián Gábor, aki a fesztivál erős nemzetközi jellegére is felhívta a figyelmet:

– Latin-Amerikától kezdve az ázsiai országokon át egészen Új-Zélandig a világ szinte minden távoli szegletéből érkeztek hozzánk filmek. 

Ez a sokszínűség lehetőséget ad arra, hogy megértsük, a különböző kultúrák hogyan viszonyulnak, foglalkoznak és közelítik meg a fogyatékosság témáját – hangsúlyozta az MSMKE elnöke, aki arra is kitért, hogy a fesztivál idén vidéki helyszínekkel bővült. A főváros mellett Eger, Szolnok és Szombathely ad majd otthont a vetítéseknek. A díjak is gyarapodtak, ugyanis a Színház- és Filmművészeti Egyetem, amellyel tavaly kezdődött az együttműködés, idén két új díjjal ismeri majd el az alkotókat. Ezeknek az odaítéléséről saját zsűrizésük alapján döntenek. A fesztivál szakmai zsűrijében a múlt évhez hasonlóan idén is Varsányi Ferenc filmrendező, Radványi Katalin gyógypedagógus, pszichológus, főiskolai tanár, Kulcsár Tamás filmrendező, Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, médiapedagógus, Szabó Bianka speciális filmes alkotó és Szaffner Gyula ügyvivő szakértő foglalnak majd helyet.

A filmfesztivál fővédnöke, Kollarik Tamás Magyar Film díjas és Bánffy Miklós-díjas alkotó felidézte azt is, hogy még a Magyar Média Mecenatúra Program koordinátoraként került kapcsolatba a filmfesztivál szervezőivel, akiknek munkáját több mint egy évtizede támogatja.

– Nagyon megtisztelő, hogy tavaly meg is kaptam a Magyar Speciális Filmezésért díjat az Uránia Nemzeti Filmszínházban – mondta a szakember, aki az idei fesztivál kapcsán kiemelte, hogy a másfél évtizede megkezdett munka gyümölcse beérett.

Kollarik Tamás
Kollarik Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem konzisztóriumának tagja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja, a Magyar Média Mecenatúra Program koordinátora. Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet

A fogyatékossággal és autizmussal élő filmesek, a pszichiátriai és szenvedélybeteg alkotók, valamint a független és hivatásos filmesek közössége, továbbá mindazon filmbarátok és támogatók, akik figyelemmel kísérik a filmszemlét, egyaránt büszkék lehetnek az eddig elért eredményekre

– nyomatékosította a rendezvény fővédnöke, köszönetét fejezve ki a filmszemle ötletgazdáinak, amiért kilencedik alkalommal járulnak hozzá a fogyatékossággal élő emberek mozgóképes alkotásainak megszületéséhez, valamint ezzel párhuzamosan ösztönzik a professzionális és független filmeseket a fogyatékossággal élők világáról szóló alkotások elkészítésére. Mint mondta, a filmszemle évről évre egyre nagyobb számú közösségi és szakmai programjából, valamint az eseményen levetített csodálatos alkotásokból hitet és erőt merítünk mindannyian. A szakember kifejtette azt a gondolatát is, miszerint az alkotás folyamata lélekemelő élmény, benne lenni vagy ezt segíteni hatalmas érték. A szervezők ebben a szellemben végzik munkájukat, hiszen nekik a film nem a hírnevet és a csillogást jelenti, hanem a szolgálatot, a társadalmi szolidaritást és az alázatot.

Borítókép: A Magyar Speciális Filmfesztivál díjátadója 2022. november 9-én (Forrás: Facebook/Hungarian Disability Film Festival/Magyar Speciális Filmfesztivál) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.