Kiosztották a 8. Magyar Speciális Filmfesztivál díjait Budapesten

Tizenkilenc díjat osztottak ki a 8. Magyar Speciális Filmfesztiválon, a fogyatékossággal élők nemzetközi filmes seregszemléjén. A rendezvény az egyetlen olyan tematikus filmes rendezvény Magyarországon, ami a fogyatékossággal élők életére hívja fel a figyelmet – olvasható a Magyar Speciális Filmfesztivál közleményében.

Forrás: Magyar Speciális Filmfesztivál2022. 11. 09. 19:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filmfesztivál alkalmával november 7–9-én 89 filmet mutattak be, nem csupán az érintett alkotóktól, de professzionális filmesektől is.

A szervezők a fogyatékossággal élő filmes alkotókról készült fotókiállítással, szakmai kerekasztal-beszélgetéssel, Rákász Gergely koncertorgonista látványkoncertjével és Király Levente, Bud Spencer életrajzi filmjének közönségtalálkozóval egybekötött vetítésével várták az érdeklődőket.

A filmfesztiválra 183 filmet neveztek a világ 33 országából. Az egymástól távoli országokból érkező filmek fizikai és kulturális különbségeiből adódóan különösen színes és izgalmas élményt nyújtottak a közönségnek.

Fábián Gábor, a szervező egyesület elnöke a célkitűzéseiről elmondta: 

Célunk, hogy a fogyatékossággal élők által és róluk készített filmek méltó helyet kapjanak a magyar kulturális életben, hogy minél több emberhez eljuthassanak, ezért is dolgozunk és szervezzük ezt a filmfesztivál.

Kollarik Tamás. Fotó: Fábián Gábor

Kollarik Tamás Magyar Filmdíjas és Bánffy Miklós-díjas filmalkotó, a filmfesztivál fővédnöke a beszédében és a köszöntőjében kiemelte: 

Az alázat mutatkozik meg a szervezők munkájában, a fesztivál pedig a szeretet és a szolidaritás jegyében született és működik ma is, ezért álltam én is az ügy mellé már egy évtizede. Lépésről lépésre haladva, fokozatosan építkezve Magyarország egyik fontos filmes seregszemléjévé vált a Speciális Filmfesztivál. Ma már nem túlzó, ha azt mondjuk, hogy a filmfesztivál a saját kategóriájában közép-európai jelentőségű, amit a számok, az adatok is bizonyíthatnak.

A világháló segítségével a rendezvényt a nagyvilág is figyelemmel kísérhette: annak a 33 országnak az alkotói, akik pályáztak, akik díjakat nyertek, és akik a rendezők reményei szerint 2023-ban is eljönnek alkotásaikkal Magyarországra.

Kollarik Tamás és Vámos Zoltán, A gyémánt út pora című filmért Aranyszárny nagydíjjal jutalmazott rendező. Fotó: Fábián Gábor

Díjazottak

A Filmfesztivál nagydíjai

Illúzió – Készítette: Speciális Filmes Csoport, Szombathely, Segítő: Sarlainé Albert Lívia
Upside Down – Rendezte: Luca Tornatore, Olaszország

Aranyszárny nagydíjak

The Trail Beyond Highland Road – Rendezte: Eli Copperman, Amerikai Egyesült Államok
A gyémánt út pora – Rendezte: Vámos Zoltán, Magyarország

Arcaink nagydíjak

A film, amit sohasem fogok látni – Bock Valter és az Ágfalvi Filmes Csoport – Ertl Tibor, Horváth Péter, Porga Krisztián, Segítő: Szalay József, Ágfalva, Magyarország
Tiltott kastélyok – Keresdi Bethlenek – Készítették: Major Anita és Margittai Gábor, Magyarország

Együtt nagydíjak

Egy tábori történet – Készítették: Horog János, Rozgonyi Katalin, Rozgonyi Lajosné. Segítő: Rozgonyi Család, Abádszalók, Magyarország
Tracing a Glance – Rendezte: Matias Angulo, Argentina

Bárczi „Méltóság” díj

Nargesi – Rendezte: Payam Eskandari, Irán

Bárczi „Egymástól tanulunk” díj

My Brother is Deaf – Rendezte: Peter Hoffman Kimball, Amerikai Egyesült Államok

Különdíjak

  • Szomszédok – 21. epizód – Készítették: Baki Gyula, Burján Melinda, Gorán Sándor, Jencsel Ágnes, Kacimbarisz Tanaszisz, Záborszky Orsolya, Zsidákovits Ferenc. Segítők: Busi Juliánna és Zétényi Sándor gyógypedagógusok, Budapest, Magyarország
  • Ragyogj, ragyogj… Egy kék fiú élete – Készítette: Rum-Kastély EGYMI Médiaszakköre. Segítők: Ihász-Kozmor Barbara, Győrváry Góth Szilvia, Rum-Kastély, Magyarország
  • Még 5 perc – Készítette: Gömbös Olivér. Segítő: Gömbösné Hideg Viktória, Budakalász, Magyarország
  • Az utolsó koala – Készítette: Lengyel Krisztina. Segítő: Gaál Balázs, Szentgotthárd, Magyarország
  • Unbound – Rendezte: Jemima Hughes, Anglia
  • A szökevény – Készítette: Ivánfi Tibor, Nyíri László, Rácz József, Tóth Mária, Magyar Magdolna. Segítő: Tóthné Nagy Ágnes, Bánhalma, Magyarország
  • Garden of hope – Rendezte: Eitan Herman and Avigail Graetz, Izrael
  • Manish – Rendezte: Denis Ramos, Ferdinando Formisano, Franciaország
  • The Man of the Trees – Rendezte: Andrea Trivero, Olaszország

A szakmai zsűri tagjai

  • Varsányi Ferenc filmrendező
  • dr. Radványi Katalin gyógypedagógus, pszichológus, főiskolai tanár
  • Kulcsár Tamás filmrendező
  • Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, médiapedagógus
  • Szabó Bianka speciális filmes alkotó
  • Szaffner Gyula ügyvivő szakértő, ELTE BGGYK

Borítókép: Kollarik Tamás és Fábián Gábor (Forrás: Magyar Speciális Filmfesztivál)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.