Kiállítás nyílt a megújult lovardában Fehérvárcsurgón

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban átadták az épületegyüttes felújított lovardaépületét, ahol többek között a család történetét bemutató kiállítás kapott helyet.

Forrás: MTI2023. 11. 20. 19:00
Károlyi kastély Fehérvárcsurgó
Fehérvárcsurgó, 2023. november 20. A drónnal készült képen a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély 2023. november 20-án. Ezen a napon adták át az épületegyüttes felújított lovardaépületét, ahol a család történetét bemutató kiállítás kapott helyet. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára a szalagátvágás előtt elmondta, hogy a Lázár János miniszter által kezdeményezett beruházáshoz három év munkája mellett 1,9 milliárd forintnyi uniós és nemzeti forrás biztosítására volt szükség.

KÁROLYI Angelica; TÖRÕ Gábor; KÁROLYI György; TESSELY Zoltán; ÁGH Péter; KÁROLYI József
Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, Károlyi György, a vagyonkezelő Károlyi József Alapítvány alapítója, a kastély utolsó tulajdonosának leszármazottja és felesége, Károlyi Angelica, valamint Tessely Zoltán és Törő Gábor fideszes országgyűlési képviselők a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban az épületegyüttes felújított lovardaépületének átadóünnepségén 2023. november 20-án. A lovardaépületben a család történetét bemutató kiállítás kapott helyet (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)


Ágh Péter kiemelte, a felújítás megvalósítása meggyőző példája annak, hogy a műemlékek felújításához és üzemeltetéséhez az államnak partnerekre van szüksége.
A kastélytörvény – tette hozzá a politikus – lehetőséget biztosít arra, hogy a jelentős vagyonok felett rendelkező magyar elit a sport mellett 

tekintse küldetésének és történelmi felelősségének a nemzet kulturális örökségének megőrzését és gyarapítását, az abban való részvételt is.

Ágh Péter hangsúlyozta, hogy Károlyi György a kastély utolsó tulajdonosának leszármazottjaként negyedszázada jó gazdaként egy vagyonkezelő részvénytársaságot irányít, miközben az épületegyüttes tulajdonosa a magyar állam.
Az üzemeltetés és a felújítás mögött az állam és a magántőke példás együttműködése áll, ez a működési modell megelőzte korát – zárta köszöntőjét az államtitkár.

Károlyi György elmondta, hogy a Nemzeti Kastély és Várprogramban a Károlyi József Alapítvány másfél milliárd forintos uniós támogatás és hazai források felhasználásával a turisztikai vonzerő növelése érdekében végzett fejlesztéseket.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély egykori istállóépülete 2020-ban
A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély egykori istállóépülete 2020. november 5-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

Megvalósult a nagyistálló épületének műemléki felújítása, benne egy új látogatóközpont kialakítása és a Károlyi család életét bemutató kiállítás létrehozása, valamint a kastélyban található történeti termeket műtárgyakkal és korhű bútorokkal rendezték be. 

A felújítást az alapítvány konzorciumban valósította meg a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-vel.
Beszámolt arról is, hogy idén befejeződött a jogi értelemben vett birtokegyesítés. Az alapítvány az évi harmincezer látogatót fogadó ingatlanegyüttes minden helyrajzi számára használati jogot kapott, tekintettel arra, hogy közfeladatot lát el, beleértve a 22 hektáros arborétumot is.
 

A kastély építtetője, Károlyi György a reformkor egyik legfontosabb szereplője volt. Az 1838-as pesti árvíz idején evezősökkel csatlakozott Wesselényihez, az árvízi hajóshoz, és körülbelül kétszáz ember lelt menedékre a Károlyi-palotában.

 

TÖRÕ Gábor; KÁROLYI György; ÁGH Péter; KÁROLYI József
Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, Károlyi György, a vagyonkezelő Károlyi József Alapítvány alapítója, a kastély utolsó tulajdonosának leszármazottja és Törő Gábor fideszes országgyűlési képviselő megtekinti a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban az épületegyüttes felújított lovardaépületében a Károlyi család történetét bemutató kiállítást az épület átadóünnepsége napján, 2023. november 20-án (Forrás: MTI/Vasvári Tamás)

Károlyi György dédunokája, István volt a fehérvárcsurgói uradalom utolsó birtokosa. István a kultúra területén alkotott maradandót, hiszen húszévesen színházat alapított: 1940. november 29-én nyílt meg a Madách Színház Pünkösdi Andor vezetésével.
A II. világháború után a kastély az állam tulajdonába került. 1946-ban üdülőhelyként, utána pedig nevelőotthonként működött egészen 1979-ig. Végül az addig Párizsban élő Károlyi György 1984-ben létrehozta a Károlyi József Alapítványt, amelynek fő célja volt a kastély felújítása.

Borítókép: A drónnal készült képen a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély látható 2023. november 20-án. Ezen a napon adták át az épületegyüttes felújított lovardaépületét, ahol a család történetét bemutató kiállítás kapott helyet (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.