Online alkalmazással lelhet szerettei sírjaira

A budapesti temetők közül elsőként a Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhelyről készült kereshető térképes felület, amin bárki elérheti az ott nyugvókkal kapcsolatos információkat.

Forrás: NÖRI2023. 11. 01. 10:30
A Fiumei úti sírkert
Forrás: NÖRI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) olyan térképes adatbázis fejlesztését valósította meg, amely elérhetővé teszi a sírokkal, elhunytakkal, a nemzeti sírkert védettségét élvező temetkezési helyekkel kapcsolatos adatokat. A térkép hasznos tájékozódási felület lehet magánszemélyeknek és kutatóknak egyaránt.

Fontosnak tartottuk egy ilyen teljes adatbázist tartalmazó térkép fejlesztését és nyilvánosságra hozását. A Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhelyként olyan jelentős kulturális tere az országnak, aminél fontos a digitalizáció, és az, hogy az adatok bárki számára elérhetők legyenek. A felület nemcsak magánszemélyeknek hasznos, de tudományos munkára is kiváló lehetőséget ad

– mondta Móczár Gábor a fejlesztés kapcsán.

Fiumei úti Sírkert Nemzeti Emlékhely
Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhely. Forrás: Nöri 

A Fiumei úti sírkert honlapján elérhető temetőtérképen számok szerint lehet tájékozódni a parcellák között, de lehetőség van parcellák szerinti keresésre és név vagy sírhelyszám szerint is megtalálhatók a nyughelyek és az azokhoz tartozó, jogszerűen publikálható adatok. 

A térképen az adott sírok fényképe is elérhető.

Szintén feltüntetésre került, ha egy sír a nemzeti sírkert részeként védett, ebben az esetben a név alatti linkre kattintva további információhoz juthat az érdeklődő, hiszen a Nemzeti Örökség Intézetének honlapjára navigál a felület. Ugyanígy megjelenítésre kerül, ha az adott sír műemléki védettséget élvez vagy hősi halott nyugszik a sírban. A keresett sírnak nemcsak a helyét, de a fotóját is bemutatja a felület. 

Az adatbázis bővül majd, hiszen a Nöri folyamatosan végzi a sírkert felmérését, és ez alapján egészíti majd ki a térképet.

Amennyiben a felhasználóknak az elhunytak adataival kapcsolatban bármilyen észrevételük lenne, egy bejelentőablak segítségével egy e-mail-cím megadásával azt bárki könnyedén beküldheti. A bejelentéseket a Nemzeti Örökség Intézete minden esetben megvizsgálja majd. A térkép az EnviMAP fejlesztésében készült, és a fiumeiutisirkert.nori.gov.hu oldalon érhető el. 

A Nemzeti Örökség Intézete nemcsak ezzel a térképpel, de a Fiumei úti sírkert felfedezését segítő FiumeiGuide nevű applikációval, valamint QR-kódok segítségével elérhető szoborpark fejlesztésével és az országot lefedő nemzeti sírkertet megjelölő okos parcellakövekkel is kiaknázza a XXI. század nyújtotta digitális lehetőségeket. 

 

Borítókép: Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhely (Forrás: Nöri)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.