Vörösmarty Mihály kápolnásnyéki szülőháza történelmi emlékhely lett

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára, Magyarország kormányának döntése alapján történelmi emlékhely lett a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Emlékház. A műemléki épület jelentős kulturális helyszín, az ország legnagyobb Vörösmarty-emlékhelye, kiemelkedő fontosságú a nemzeti identitás kialakításában, a magyarságtudat megerősítésében.

Magyar Nemzet
2023. 06. 27. 17:30
A Vörösmarty Mihály Emlékház Kápolnásnyéken
A Vörösmarty Mihály Emlékház Kápolnásnyéken Fotó: Pesti Tamás Forrás: Pesti Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója a döntés kapcsán elmondta: kiemelten fontosnak tartja, hogy történelmünk jeles helyszínei minél kitüntetettebb figyelmet kapjanak, és beépüljenek a köztudatba nemcsak mint helyszínek, de mint magyarságunk és nemzeti identitásunk fontos építőkövei is.

Móczár Gábor a NÖRI főigazgatója a Fiumei úti sírkertben 2023. május 9-én. (Forrás: Facebook/Móczár Gábor)
Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója a Fiumei úti sírkertben 2023. május 9-én (Forrás: Facebook/Móczár Gábor)

A Nemzeti Örökség Intézete kiemelt figyelmet fordít a nemzeti és történelmi emlékhelyek népszerűsítésére és megismertetésére, ezért számos fórumot biztosít a különböző helyszíneknek a tudásmegosztásra és a fenntartók tapasztalatainak átadására. Vörösmarty Mihály olyan megkerülhetetlen alakja irodalomtörténetünknek, amely méltán teszi szülőházát kiemelt történelmi jelentőségű helyszínné 

– tette hozzá a NÖRI vezetője.

A Fejér vármegyei Kápolnásnyéken, a Vörösmarty u. 31. szám alatt lévő kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Emlékház egykor a Nádasdy család grófi ágának gazdatiszti háza volt. Vörösmarty Mihály (1800–1855) költő, író, műfordító, ügyvéd, politikus, a Magyar Tudós Társaság (a Magyar Tudományos Akadémia korai elnevezése) rendes tagja, illetve az irodalmi élet felemelésével foglalkozó, több mint egy évszázadon át működő Kisfaludy Társaság alapító tagja volt. 

A filozófiai tanfolyamot és jogot végzett, mindeközben a Perczel-család nevelőjeként dolgozó Vörösmarty 1825-ben tett szert országos hírnévre a Zalán futása című eposzával. Ezt követően költőként, íróként, szerkesztőként tevékenykedett, ekkortájt – 1836-ban – született meg tollából a Szózat is.

 Az 1830-as évek végére az ország legismertebb irodalmáraként tartották számon. Nem maradt ki az 1848–1849-es forradalom és szabadságharcból sem, Kossuth támogatója volt, még képviselői tisztséget is vállalt. A szabadságharc leverése után bujdosni kényszerült, 1850 során kegyelmet kapott. A hányattatások következtében egészsége megromlott, 55 éves korában halt meg, sírja a Fiumei úti sírkertben található.

A Vörösmarty-emlékházba látogatók családos és csoportos programokon, tárlatvezetések vagy múzeumpedagógiai foglalkozások segítségével ismerkedhetnek meg a reformkor meghatározó alakja, Vörösmarty Mihály életével, munkásságával, kaphatnak leckét hazaszeretetből, hűségből, és értelmezhetik, aktualizálhatják autentikus környezetben a csaknem kétszáz éves gondolatokat: „Hazádnak rendületlenűl / Légy híve, oh magyar”.

Történelmi emlékhely a kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében olyan, a nemzet vagy valamely velünk élő nemzetiség történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszín, amelyet a kormány rendelettel történelmi emlékhellyé nyilvánít. 

A mostani döntéssel hatvankét történelmi emlékhely van Magyarországon, köztük Petőfi Sándor és Kossuth Lajos szülőháza.

Borítókép: A Vörösmarty Mihály Emlékház Kápolnásnyéken (Fotó: Pesti Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.