Székfoglaló ülést tartottak a Szent István Tudományos Akadémián

Az Akadémia november 6-án Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának dísztermében tartott székfoglaló ülést. A közgyűlésen Tánczos Vilmos erdélyi magyar néprajzkutató, tudományszervező és Szörényi László irodalomtörténész, kritikus, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének volt igazgatója tartotta meg akadémiai székfoglaló előadását.

Forrás: Magyar Kurír2023. 11. 11. 13:30
Szörényi László irodalomtörténész
Szörényi László irodalomtörténész székfoglaló előadásán 2023. november 6-án a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának dísztermében (Forrás: Youtube/Szent István Tudományos Akadémia) Fotó: Youtube/Szent István Tudományos Akadémia Forrás: Youtube/Szent István Tudományos Akadémia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményről a Magyar Kurír számolt be, Szörényi László, az akadémia emeritus tagja előadásából közölve összefoglalót.  

Szörényi László
Szörényi László, a Mészöly Miklós Egyesület elnöke, irodalomtörténész beszédet mond a Mészöly Miklós-díj átadóünnepségén a névadó születésének 95. évfordulóján Szekszárdon, a Művészetek Házában 2016. január 19-én. Forrás: MTI/Sóki Tamás


– Árvai György (1697–1759) egri születésű jezsuita tanár és tudós volt, aki a leghosszabb ideig, húsz évig volt a kassai jezsuita egyetem professzora, sőt egy időben dékánja, majd rektora, végül még könyvtár- és nyomdaigazgatója is volt. A filológián és a teológián kívül leginkább magyar történelemmel foglalkozott. Minden művét latinul írta. Másodikként napvilágot látott műve, a Columen orbis Christiani Joannes Hunniades Victoriis de Otomannica potentia Clarissimus Epico carmine celebratus 1724-ben jelent meg Nagyszombatban – ismertette előadásában Árvai György életútját Szörényi László.

Az akadémikus Árvai Hunyadi személyének megformálásáról így fogalmazott: 

Hunyadit olyan epikus hősnek ábrázolja a költő, mint aki a legfőbb dologban, tehát abban, hogy ő Istennek, illetve Máriának kiválasztott és oltalmazott hőse, teljességgel hasonlít a mű legfőbb költői mintaképének, Vergiliusnak Aeneasára. Ennek megfelelően a költemény végén úgy mutatja be Hunyadi halálát, amely rövid idővel a győztes várvédelem után következett be, mint élve mennybeszállást.

Szörényi László az előadást Markó Béla Zrínyi Miklós című szonettjének felolvasásával fejezte be.

A székfoglalóról készült tudósítást a Magyar Kurír oldalán olvashatják el teljes terjedelmében. 

Borítókép: Szörényi László irodalomtörténész székfoglaló előadásán 2023. november 6-án a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának dísztermében (Forrás: YouTube/Szent István Tudományos Akadémia)

A 2023. november 6-i székfoglaló előadások visszanézhetők az akadémia hivatalos oldalán


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.