időjárás 22°C Csaba 2022. július 6.
logo

Megkezdődött a keresztény szellemiségű könyvkiadók legnagyobb magyarországi seregszemléje

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.16. 14:15 2022.05.17. 21:29
Megkezdődött a keresztény szellemiségű könyvkiadók legnagyobb magyarországi seregszemléje

Megkezdődött a 29. Szent István-könyvhét hétfőn Budapesten. A keresztény szellemiségű könyvkiadók legnagyobb magyarországi seregszemléjét Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, a Szent István Társulat fővédője nyitotta meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

A bíboros reményét fejezte ki, hogy a könyvhét résztvevői a „lélek és a szellem épülésére szolgáló könyvek által” megerősödnek a szeretetben és elmélyülnek hitükben.
Farkas Olivér, a Szent István Társulat (SZIT) igazgatója elmondta: a szombatig tartó könyvhéten a budapesti Ferenciek terén 27 kiadó hétezer kiadvánnyal, köztük 45 könyvheti újdonsággal lesz jelen.
Rózsa Huba, a társulat alelnöke elmondta:

a téren felállított húsz pavilonban reggel 9-től este 7 óráig dedikálásokkal, könyvbemutatókkal várják az olvasókat a katolikus egyházat, a magyarországi szerzetesrendeket, a protestáns egyházakat, az egyházi sajtót képviselő kiadók, valamint magánkiadók.
Sarbak Gábor, a Szent István Társulat elnöke a könyvheti kiadványok közül kiemelte Szovák Kornél Szent István, Sorsfordítók a magyar történelemben, valamint és Hal’ko József A csehszlovák szakadár katolikus akció. Kommunista kísérlet a katolikus egyház nemzeti egyházzá formálására Csehszlovákiában című könyvét.
Szólt a 2021 szeptemberében Budapesten rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak emléket állító többnyelvű gyűjteményes kötetekről, amelyek a kongresszuson elhangzott előadásokat, fakultációkat, prédikációkat, katekéziseket tartalmazzák.
Fontos kiadványnak nevezte Oláh Dezső A Mennyei Atya szeret minket – Le Cheresko Dad kamel amen című, lovári–magyar hittankönyvét.
Megemlítette Karikó Éva újságíró Bíró László nyugalmazott tábori püspökkel készített, Osztatlan szívvel című interjúkötetét, valamint José Ignacio Tellechea Idígoras Loyolai Szent Ignác-életrajzát.
Az ünnepségen Erdő Péter és Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Stephanus Alapítvány elnöke átadta a 2022. évi Stephanus-díjakat. Az idei kitüntetett teológiai kategóriában Jozef Hal’ko, a Pozsonyi Főegyházmegye római katolikus segédpüspöke, a Pozsonyi Comenius Egyetem Római Katolikus Cirill és Metód hittudományi karának egyháztörténelem tanára. Irodalmi kategóriában Szovák Kornél Széchenyi-díjas klasszika-filológus, középkorkutató, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) bölcsészet- és társadalomtudományi karának oktatója vehette át az elismerést.
Spányi Antal elmondta: a Stephanus-díj a Szent István Társulat és a Stephanus Alapítvány kulturális díja, amelyet 1993-tól a Szent István-könyvhét megnyitóján adnak át irodalmi és teológiai kategóriában. A díjazottak olyan szerzők, akik

magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik, mind a teológiai tudományok, mind pedig az irodalmi műfajok területén.

A díjat alapításától napjainkig hatvanan nyerték el – tette hozzá.
 

Irodalmi kategóriában Szovák Kornél kapta idén a Stephanus-díjat. Fotó: Havran Zoltán

Käfer István, a PPKE BTK Szlavisztika–Közép-Európa Intézetének alapítója Jozef Hal’kót méltatva kiemelte: már első számontartott, a csehszlovák szakadár katolikus akcióról írt munkája jelezte, hogy meghatározó feladata a kommunista történelemhamisítás tisztázása lesz.
A történelmi hűségre törekvés különösen is megjelenik a Hal’ko-életmű központi alakjával, Pázmány Péterrel foglalkozó írásokban. Tudományos munkásságának csúcsa Pázmány Péter sírjának feltárása a pozsonyi Szent Márton katedrálisban – ismertette Käfer István.
Solymosi László történész, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja Szovák Kornélról elmondta: a Vas megyei Sárváron született 1962-ben. Egész életét meghatározó élménye volt, hogy a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban tanult és érettségizett.
Egyetemi tanulmányait 1982–1987 között az ELTE bölcsészettudományi karának latin–történelem szakán végezte.
1984-től részt vett a Boronkai Iván vezette A Magyarországi Középkori Latinság Szótára szerkesztőségének munkájában, 1995-től a szótár főszerkesztője. A szótár filológusok, történészek, levéltárosok, teológusok, nyelvészek alapvető kézikönyve – tette hozzá.
Solymosi László kiemelte Szovák Kornél forráskiadói munkájából közreműködését Az esztergomi egyház formuláskönyve megjelentetésében. Szovák Kornél 1996-ban védte meg kandidátusi értekezését, 2011 óta az MTA doktora – hangzott el.

A  29. Szent István-könyvhét programjai ITT, a dedikálások időpontjai pedig ITT elérhetők.

Borítókép: Jozef Hal’ko átveszi a Stephanus-díjat (Fotó: Havran Zoltán)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.