A vérmedve titkára is fény derül

Kicsoda-micsoda a boszorkány, a csodaszarvas, a táltosló, vagy éppen a Szent László-hagyománykörből is ismert vérmedve? A nemrégiben megjelent, csodás lényeket felvonultató kötetből, a Bestiarium Hungaricumból sok mindent megtudhat a magyar szörnyekről.

2023. 12. 12. 19:00
Bestiarium Hungaricum. Csodás lények és teremtmények a magyar népagyományban
Bestiarium Hungaricum. Csodás lények és teremtmények a magyar népagyományban Fotó: Tóth Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bestiarium Hungaricum címmel jelent meg különleges kötet a magyar néphiedelem csodás lényeiről és teremtményeiről. A kiadvány szövegét Magyar Zoltán néprajzkutató írta, a látványos, képzőművészeti minőségű illusztrációkat pedig Németh Gyula és P. Szathmáry István készítették.

Bestiarium Hungaricum. Csodás lények és teremtmények a magyar népagyományban
Bestiarium Hungaricum. Csodás lények és teremtmények a magyar néphagyományban. Fotó: Tóth Gábor

A nemrégiben megjelent kiadvány régi hiányosságot pótol, amellyel a szerzők középkori műfaji hagyományt, a bestiariumok titokzatos világát idézik meg.

Az európai kultúrtörténetben egykoron nagy szerep jutott a különböző csodás lényeknek, akiket speciális „állatkönyvekben”, bestiáriumokban gyűjtöttek össze és mutattak be. A legendás lényeket és a teremtményeket listázó kötetek eredete egészen az ókori görögökig nyúlik vissza. A II. századból származó Phüsziologosz című műben az antik kor mitikus, fiktív lényeit gyűjtötték össze.

A mitikus állatok, hiedelemlények a középkori európai műveltségben is jelen voltak. Az uralkodói udvarok többségében volt bestiárium, amelyben képekkel és szövegekkel együtt megismerhetőek voltak a csodás lények. 

A mitológiai lények bemutatásán túl, a bestiárumok szerzői erkölcsi leckével, példázatokkal egészítették ki a könyveiket. 

Közel félszáz ilyen jellegű mű maradt ránk Európából. Hazánkból azonban egy sem. Nem tudható, hogy a középkori Magyar Királyság területén voltak-e egyáltalán hasonló művek, de könnyen elképzelhető, hogy ezek a munkák meglehettek a királyi udvarban, ám a török hódoltság alatt – sok minden más értékes és egyedi forrással együtt – ezek a különleges műfajú kötetek is megsemmisülhettek.


 

Bestiarium Hungaricum. Csodás lények és teremtmények a magyar néphagyományban
A csodálatos griff. Részlet a Bestiarium Hungaricum című kötetből. Fotó: Tóth Gábor

Bestiarium Hungaricum
 

A XIX. század elejétől a múlt iránt érdeklődők intenzíven foglalkoztak a magyar mitológia, hősi epika megismerésének és a rekonstruálásának a lehetőségével. A néprajzi gyűjtők különösen sok időt fordítottak arra, hogy a Kárpát-medence mitikus teremtményeit, hiedelemlényeit és a hozzájuk fűződő szokásokat, történeteket megismerhessék. A szép számú gyűjtés ellenére ez ideáig nem készült kifejezetten bestiárium a magyar mitológia lényeiről. A kötet szöveganyaga enciklopédikus igénnyel mutatja be az elmúlt két évszázadban felgyűlt forrásanyagok alapján az önálló és a hiedelemkörhöz tartozó mitikus lényeket. 

Mitikus állatok, mitikus lények, átváltozó lények, mágikus erejű emberek témakörei alapján ismerteti a magyar néphit alakjait.

Bestiarium Hungaricum. Csodás lények és teremtmények a magyar néphagyományban
Bestiarium Hungaricum. Csodás lények és teremtmények a magyar néphagyományban. Fotó: Tóth Gábor

A Bestiarium Hungaricum a magyarországi szörnyeket és a mitologikus állatokat nemcsak felsorolja, hanem tehetséges képzőművészek munkái révén be is mutatja. A modern illusztrációk ráiirányítják a XXI. századi olvasók figyelmét eleik műveltségére és hagyományaira.
 

Borítókép: Vérmedve XXI. századi elgondolása Németh Gyula digitális festményén (Fotó: Tóth Gábor)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.