Visszatér Magyarországra a világhírű orosz zongoraművész

Koncertjeit teljes telt ház előtt tartja, még a színpadon is ülnek nézők.

Forrás: MVM Koncertek2024. 02. 23. 8:00
Grigorij Szokolov
Grigorij Szokolov Forrás: Müpa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Müpában ad szólóestet 2024. március 13-án Grigorij Szokolov, a világhírű orosz zongoraművész. Amikor 2003-ban először lépett fel Magyarországon A Zongora sorozat részeként Jakobi László meghívására, a zeneszeretők Richter utódját látták a világszerte ünnepelt művészben. Azóta évről évre Budapest vendége. Az eltelt húsz év alatt valóságos rajongótábora alakult ki, így koncertjeit teljes telt ház mellett tartják meg a Müpában, a legnagyobb magyar hangversenyteremben is. Bár Szokolov koncertjein még a színpadon is szokatlanul nagy számban ülnek a nézők, így is gyakran megesik, hogy sokan lemaradnak az élményről.  

Grigorij Szokolov
Grigorij Szokolov koncertjei folyamatos telt ház mellett zajlanak. Fotó: Felvégi Andrea 

Olyan ő, mint az a tibeti szerzetes, aki kiszállt a testéből, és hangokká változott. Fizikai mivolta csupán eszköz a hangok megszólaltatásához…

 – írta róla Kling József a 2014-es koncertjéről írt kritikájában. A zongoraművész a műsorát általában egy hónappal a koncertje előtt adja meg, de addigra szinte valamennyi jegy elkel a zongoraestjeire. Idei hangversenyét Bach, Chopin és Schumann művészetének szenteli. A koncert első felében Bach négy duettjét és a c-moll partitát, szünet után Chopin mazurkáit és Schumann Erdőjelenetek című művét hallgathatják meg. Grigorij Szokolov zongorajátéka közben megáll az idő a hangversenytermekben: előadása, a művek hamisíthatatlan, tiszta interpretációja új dimenziókat nyit a hallgatók számára. Csoda ez, melyről a magyar közönség minden évben megbizonyosodhat.

Borítókép: Grigorij Szokolov (Forrás: Müpa)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.