Online jazzrádiót indít a közmédia

Szakcsi Rádió néven online jazzrádiót indít a közmédia. A nap 24 órájában hallgatható rádió tesztadása március 15-én indul, a hivatalos start a nemzetközi jazznapon, április 30-án lesz.

Forrás: MTI2024. 03. 12. 22:00
Szakcsi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar jazzművészet felkarolása, szélesebb körű bemutatása igazi közszolgálati feladat. A közmédia rádiós palettája teljessé válik azzal, hogy a három népszerű zenei csatorna, a Bartók, a Petőfi és a Dankó mellé felsorakozik az online Szakcsi Rádió – mondta Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Budapest Music Centerben (BMC) tartott keddi eseményen.

PAPP Dániel
Papp Dániel a rádió indítását bejelentő eseményen. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Kiemelte, Magyarországon világhírű jazzművészek voltak és vannak, köztük Pege Aladár, Vukán György, Gonda János, Ráduly Mihály, Babos Gyula és Szakcsi Lakatos Béla, illetve egész famíliák, mint például a Lakatos Pecek család.

A rádiót a magyar jazz egyik legnevesebb alakja, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész és zeneszerző, Szakcsi Lakatos Béla munkássága előtt tisztelegve nevezték el.

A kulturális örökséget mindannyiunknak ápolni kell, nemcsak klubokban, élő koncerteken, hanem a hangzó anyagok hozzáférhetőségével

– jegyezte meg Altorjai Anita. Mint mondta, a legnevesebb hazai jazzműhelyekkel egyetértésben jutottak arra, hogy szükség van egy jazzrádióra, amely  fantasztikus szín lesz a hazai rádiózás kavalkádjában.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója kiemelte: nem kellett sokat gondolkodni azon, hogy a rádió a magyar jazztörténet egyik legkiválóbb alakja, a 2022-ben elhunyt Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző nevét vegye fel.

– Arra törekszünk, hogy a Szakcsi Rádió főként a Kárpát-medencei magyar jazz rádiója legyen. Kollégáim és a szakmai tanácsadó testület nevében is ígérem, hogy olyan színvonalú rádiót tudunk elindítani, amely méltán lesz olyan híres, mint a Bartók vagy a Dankó Rádió – fogalmazott Papp Dániel.

A vezérigazgató azt mondta, a jazz az a műfaj, amely leginkább hasonlítható az emberi élethez, sokféle játéklehetőség van benne, nagyon sokszínű, kultúrák találkozását jeleníti meg, és az egyik legigényesebb zenei műfaj.

Megjegyezte, hogy a közmédia mindig is foglalkozott a jazzel, a Bartók rádió esti sávjában megtalálható, „de mi azt gondoltuk, óriási igény van arra, hogy a műfaj önálló felületet és platformot kapjon”.

A Szakcsi Rádió szakmai grémiumában Gőz László, a BMC alapító-igazgatója, jazz-zenész, zeneakadémiai tanár, Bognár Attila, az A38 hajó alapítója, valamint Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész kapott helyet.

– Szakcsi Lakatos Bélát mindenki szerette és tisztelte, nagy öröm, hogy fiai és felesége beleegyeztek, hogy az ő nevét viselhesse a rádió. Az online rádió indulása óriási lehetőség a hazai kis jazztársadalomnak, 60-70 százalékban magyar zene fog szólni benne – mondta Gőz László.

A Szakcsi Rádió támaszkodhat arra, hogy a BMC kiadásában az elmúlt csaknem harminc évben mintegy 150 magyar vonatkozású jazzlemez jelent meg, emellett a hetvenes évektől rengeteg felvétel készült magyar jazz-zenészekkel.

Az új online rádió főszerkesztője Esztergályos Máté, a csatorna hangja a nemzetközileg ismert énekes-dalszerző, Harcsa Veronika lesz. 

Esztergályos Máté elmondta: lesz műsor, amely a magyar jazz történetét mutatja be, terveznek interjúsorozatot a műfaj hazai kiválóságaival.
– Az esti kiemelt műsorsávban, 20-tól 23 óráig minden este koncerteket adunk magyar és külföldi zenészek felvételeivel. Nemcsak a Magyar Rádió archívumára támaszkodhatunk, kapunk felvételeket az A38-tól és a BMC Opus Jazz Clubjától is – mondta a főszerkesztő.

A Szakcsi Rádiót bejelentő eseményen jelen volt a műfaj számos hazai kiválósága, köztük Berki Tamás, Sárik Péter és Zsoldos Béla.
 

Borítókép: Szakcsi Lakatos Béla (Forrás: Facebook/Szakcsi Lakatos Béla)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.