Különleges minifesztivált tart a Szépművészeti Múzeum

Jóga Hámori Gabi színésznővel, koncert Szilasi Alexszel, hangfürdő és tárlatvezetés a Szépművészeti Múzeum szombati minifesztiválján. Igazi feltöltődős programokkal várja a múzeum a látogatókat a Kapuk a létben – A fa motívuma Pieter Bruegeltől Hollán Sándorig című kiállításhoz kapcsolódóan március 23-án, szombaton 11 és 19 óra között.

2024. 03. 19. 15:00
A Szépművészeti Múzeum állandó kiállításai is várják a látogatókat
Százerek tekintették meg az utóbbi évtized legsikeresebb kiállításait a Szépművészeti Múzeumban. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minifesztivál programelemeként a Kapuk a létben című kiállításban tartott tárlatvezetés során szakavatott vezető segítségével a látogatók megtudhatják, hogy hogyan változott az erdei táj ábrázolása az évszázadok során, miként érzékeltették a természet erőit a régi korok alkotói, és hogyan készítette meditatív farajzait a kortárs klasszikus, Hollán Sándor. 

A mozgás és művészet szerelmesei Hámori Gabriella színésznővel jógázhatnak a tágas, napfényes Barokk Csarnokban, amely során az erősítés és az elme lecsendesítése kap hangsúlyt.

minifesztivál - Szépművészeti Múzeum
A szombati program a Kapuk a létben - A fa motívuma Pieter Bruegeltől Hollán Sándorig című kiállításhoz kapcsolódik Forrás: Szépművészeti Múzeum

Vass Zoltán pszichológus Mit mondanak rólunk a rajzaink? címmel a fa szimbolikus jelentéséről tart előadást. A kiállított műveken keresztül a farajzok pszichológiai vizsgálatának elméleti alapjairól és elsősorban a fák formai-szerkezeti rajzelemzéséről tudhatnak meg többet a látogatók, akik megismerhetik a rajzok bizonyos jellemzőinek pszichológiai jelentését, és betekintést nyerhetnek a rajzok számítógépes, úgynevezett algoritmikus elemzésének új módszerébe is.

A minifesztiválon Kapuk a létben címmel Takács Dorina (Дeva) és Balla Gergely (Platon Karataev) énekes-dalszerzőkkel Cser Judit múzeumpedagógus beszélget az alkotásban való feloldódás transzcendens élményéről és arról, miként tud összefonódni egymással a hang – vagy éppen a csend –, a kép és a szó.

Zárásként Szilasi Alex zongoraművész zenével kísért, Évgyűrűk című előadásán a fák ihlette zenei hangulatok és a transzcendens világához köthető szólamok csendülnek fel.

A minifesztvál ideje alatt az állandó kiállításokban elhelyezett babzsákokkal és természetközeli zenékkel, hangfürdővel várja a látogatókat a múzeum.

 

Borítókép: A Szépművészeti Múzeum (Fotó: MTI/Hegedűs István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.