Főszerepben a festőzseni ritkán látott képei

A festőfejedelemként is emlegetett Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tiszteleg a Szépművészeti Múzeum 2024. november 26. és 2025. március 9. között megtekinthető Munkácsy 180 című kiállítása. A realizmus megújítójaként számontartott alkotó halhatatlan emlékét és páratlanul gazdag életművét több mint ötven műalkotás mellett archív fotók, dokumentumok és kultusztárgyak segítenek majd megidézni.

2024. 03. 15. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkácsy mely képei vonulnak fel a Szépművészeti Múzeumban?

A kiállítás Munkácsy jól ismert fő művein túl a a közönség elé tárja a művész azon kevésbé ismert alkotásait is, amelyek hazánkban szinte sosem láthatók. A tárlat magángyűjteményekből származó, illetve sokáig külföldön rejtőzködő remekműveken keresztül kívánja megvilágítani azokat a társadalom- és kultúrtörténeti tényezőket, amelyek hozzájárultak Munkácsy hírnevének kialakulásához és a máig tartó Munkácsy-kultusz megszületéséhez.

Részlet a Honfoglalás című alkotásból  (Forrás: Wikipédia)

Ő volt az a művész, akit kortársai világszerte a legnagyobbak között emlegettek. Nemcsak csodás alkotásainak páratlan stílusa, hanem gyors felemelkedése asztalosinasból a párizsi elit tagjai közé, illetve a francia fővárosban folytatott életmódja mind-mind részét képezte a személyét körbelengő mítosznak. Ereje egyebek mellett abban is rejlett, hogy sosem feledte, honnan érkezett, sosem tagadta meg gyökereit. 

Műveiben is gyakran idézte meg hazáját, festményei sokszor vallanak honvágyról. Rendkívüli precizitása, lenyűgöző kompozícióteremtő készsége és romantikusan expresszív realizmusa nagy hatással volt a későbbi festőnemzedékekre is.

 

Nagyszabású kiállítások és programok országszerte

A jeles évforduló alkalmából az emlékév során országszerte számos különleges program, nagyszabású kiállítás, előadás és a Munkácsy capriccio című kötet második kiadása tiszteleg a festőfejedelem személye és életműve előtt.

 A Békéscsabai Jókai Színház szintén a jubileum alkalmából tűzi műsorára a Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt. 

Ugyancsak Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban tekinthető meg október 27-ig az a kiállítás, amely a festőzseni egyik legismertebb művének, a Honfoglalásnak a születését mutatja be a közönségnek. A város méltán büszke a világhírű festőművészre, aki elárvulása után ott talált menedéket nagybátyja, Reök István ügyvéd gondoskodásában, és innen indult el a világhírig. A városban szerzett élményei később gazdagították művészi témáit.

 

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria további nagy kiállításai

Az átfogó Munkácsy-emlékkiállítás mellett a Szépművészeti Múzeum az idei évben amerikai magyar származású fotóművészeket bemutató kiállítással, az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal is várja az érdeklődőket, míg a Magyar Nemzeti Galéria Anna Margit életmű-kiállítást és a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt áldozatainak emléke előtt fejet hajtó, a szemtanú művészek alkotásaiból válogatott kiállítást kínál a látogatóinak.

Borítókép: Hans Temple: Munkácsy Mihály a műtermében a Krisztus Pilátus előtt című festményével (Forrás: Wikipedia)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.