Cserhalmi György a naplójáról: Brutális lenne, ha közreadnám

A nemzet színészének naplójából Bereményi Géza és Krasznahorkai László is kért már oldalakat. Cserhalmi György ugyanakkor nem tervezi kiadni az egész szöveget, és erre jó oka van.

2024. 04. 03. 18:00
CSERHALMI György
Cserhalmi György. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cserhalmi György volt az Abaházi Presszó vendége a Retro Rádióban. A műsorban a Kossuth-díjas színész többek között készülő naplójáról is beszélt:  – Most éppen kivonatolom, azon vagyok, hogy valahogy kialakuljon belőle egy nagyon szűkített családtörténet – árulta el.

Cserhalmi György
Cserhalmi György a Magyar Filmakadémia életműdíjának átvételekor, 2020-ban. Fotó: Ripost/Sulyok László

Mint mondta, így lassan kialakul egy történet az ötvenes évek elejétől kezdődően, de a részletek felelevenítéséhez gyakran megkérdezi barátait is. A lassan formálódó naplóból olvasott már részleteket Krasznahorkai László és Bereményi Géza is, sőt: Bereményi felesége, Hámos Tünde le is gépeli az eredetileg spirálfüzetbe írt kéziratok szövegét. Utóbbi nem mindig egyszerű feladat, mint Cserhalmi megjegyezte: időnként ketten próbálják kisilabizálni, mit is írt korábban. 

Az írás egyébként nem új keletű dolog Cserhalminál, aki elárulta: évek óta csinálja, volt, hogy főiskolás korából is talált naplót: – Sokkal jobban írtam akkor, mint most – jegyezte meg nevetve. 

A miértekről Cserhalmi elmondta: 

azért kezdtem bele annak idején, hogy ne legyen olyan rossz a memóriám. Ahogy körülnézek a mi szakmánkban meg a közéletben, azt látom, hogy marhára romlanak a memóriák, hogy finom maradjak.

Hozzátette, nem is akarja minden naplóját megjelentetni, hiszen számos érintett még él, és vannak személyiségi jogok is:   

sok minden van, ami egy naplóban elfér, házi használatra. Brutális morálra vallana, ha ezeket valaki közkinccsé tenné. Túl azon persze, hogy az ember megpróbál őszinte lenni

– fogalmazott. – Van olyan, aki finoman fogalmazva nem oda érkezett meg, ahonnan elindult, és ez már elég ahhoz, hogy az ember mérsékelje magát – jegyezte meg sokat sejtetően Cserhalmi György.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg: 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.