Robert Oppenheimer örökre megváltoztatta a világot

Az atombomba feltalálója 1904. április 22-én született New York-i zsidó családban, különleges tehetsége a matematikához és a fizikához már korán megmutatkozott. Robert Oppenheimer életéről tavaly Christopher Nolan készített nagy sikerű mozifilmet, ami idén mindent elsöprő győzelmet aratott az Oscar-gálán: a legjobb film és a legjobb rendezés fődíjai mellett a technikai és színészi kategóriákban is tarolt.

2024. 04. 22. 7:00
Robert Oppenheimer
Robert Oppenheimer 120 éve született, az atombomba feltatlásával pedig örökre megváltoztatta a világot. Fotó: ullstein bild Dtl. Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

J. Robert Oppenheimer 1904-ben született New Yorkban, tehetős bevándorló szülők gyermekeként. Briliáns elméje már fiatalon megmutatkozott, a Harvard Egyetemen kémiából, majd a Göttingeni Egyetemen fizikából szerzett diplomát. Kutatásaival forradalmi eredményeket ért el a kvantummechanika és a magfizika területén, amire az amerikai hadsereg is felfigyelt. Az Egyesült Államok a második világháború idején a náci Németország atomfegyver-programjának megelőzése érdekében Oppenheimert bízta meg a Manhattan terv felügyelésével. A háború végül Hirosima és Nagaszaki bombázásával ért véget, ami az első – és máig egyetlen – háborús alkalmazása volt a nukleáris fegyvereknek. Az atombomba megalkotásának történetét tavaly Christopher Nolan vitte vászonra Kai Bird és Martin J. Sherwin Amerikai Prométheusz című életrajzi könyve alapján.

Robert Oppenheimer
Robert Oppenheimert a róla szóló filmben Cillian Murphy alakította, játékát Oscar-díjjal jutalmazta az amerikai filmakadémia. Forrás: themoviedb.com

Robert Oppenheimer: Az atombomba atyja és a tudomány lelkiismerete

Oppenheimert tudományos zsenije és vezetői képességei miatt már 1942-ben kinevezték a Manhattan-projekt élére. A fizikus Los Alamosban összegyűjtötte a kor legkiválóbb fizikusait, és irányításával 1945-re sikerült kifejleszteniük az első atombombát. Az Oppenheimer által vezetett Trinity teszt robbantásával örökké beírta nevét a történelembe, így ő lett az „atombomba atyja”.

Christopher Nolan életrajzi filmje ezt a kétes örökséget boncolgatja a fizikus ellentmondásos személyiségén keresztül. Oppenheimer egyszerre volt hazája feltétlen híve és a náci Németország megszállott ellensége, de a kommunista kapcsolatai miatt egyben gyanús elem is az amerikai nemzetbiztonság számára. Mert mi is az atombomba valójában: egy kipusztulással fenyegető világkatasztrófa első láncszeme, vagy a béke egyetlen biztosítéka?

 

Én lettem a halál, világok pusztítója.

Az atombomba kifejlesztése mellett és ellen egyaránt komoly érvek sorakoznak, Nolan filmje ezeket járja körbe mérnöki pontossággal, de a választ meghagyja a nézőknek. Az emberi tényezőket is számításba véve azonban valószínűleg a legtöbben hasonló következtetésre jutunk, mint maga Oppenheimer. A tudós nem csapán tudományos megszállottságból vett részt a Manhatten-projektben, hanem a háborút is meg akarta nyerni az Antant országainak – ami sikerült is.

Oppenheimer Hollywoodban

Christopher Nolan az Oppenheimerben egymásra reflektáltatva osztja fel a történet idősíkjait, az idő témája más tekintetben a rendező életművének visszatérő témája (lásd Eredet, Csillagok között, Tenet). Az egyik szál a 40-es években játszódik, és az atombomba kifejlesztését követi végig a kezdetektől, érintve a felvetődő összetett morális kérdéseket, míg utóbbi egy bő évtizeddel később veszi fel a fonalat, és sokkal inkább szól a fizikus felelősségének boncolgatásáról, mint a kommunizmushoz fűződő kapcsolatairól.

Az ötvenes évek elején a hidegháború árnyékában ugyanis a mccarthyzmus  elérte őt is: korábbi kommunista kapcsolatai miatt politikai megbízhatóságát megkérdőjelezték, és biztonsági engedélyét visszavonták. Ez a tudományos életből való kiűzetés gyakorlatilag száműzetés volt számára. 

Az Oppenheimer Oscar-diadala (7 kategóriában nyert a film, köztük olyan fontos kategóriákban, mint a legjobb film, rendező, férfi fő-, és mellékszereplő) azonban ismét rávilágította a világ figyelmét tudomány és a technológia örök kettőségére.

A háború után Oppenheimer a nemzetközi színtéren az atomenergia békés célú felhasználását és ellenőrzését szorgalmazta, és mindvégig ellenezte a hidrogénbomba fejlesztését, amely – különösen az atombomba feltalálása, és a nácizmus legyőzése után – már komoly morális aggályokat vetett fel benne, ezért sokan képmutatással vádolták. J. Robert Oppenheimer végül 1967-ben hunyt el. Élete tele volt ellentmondásokkal: a tudományos világ egyik zsenije volt, aki létrehozta a világ legpusztítóbb fegyverét, később az emberiség lelkiismereteként mégis a nukleáris fegyverkezés ellen harcolt. Öröksége máig vita tárgya, de kétségtelen, hogy a 20. század egyik legmeghatározóbb alakja volt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.