Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Húszéves a budapesti Cervantes Intézet

A budapesti Cervantes Intézet 2024-ben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileum alkalmából 2024. június 15-én a Hunyadi téren ingyenes eseménysorozattal várják a spanyol kultúra iránt érdeklődőket.

2024. 06. 03. 16:00
cervantes intezet 20 eves
Színes programok várják az érdeklődőket június 15-én. Fotó: Cervantes Intézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cervantes Intézet a spanyol állam által létrehozott közintézmény, amelynek feladata a spanyol nyelv tanítása, valamint a spanyolországi és a spanyol nyelvű kultúra terjesztése. A budapesti Cervantes Intézet 2004-ben nyitotta meg kapuit. Az évfordulót ingyenes eseménysorozattal ünneplik június 15-én a Hunyadi téren, ami köszöntőkkel, majd Jankovics Betti és Bózsa Anikó interaktív flamencoműsorával veszi kezdetét. A rövid bemutatót követően a közönség sevillanas workshopon vehet részt Alex Torres gitár, Váncza Dominika ének, valamint Bózsa Anikó taps és cajón kíséretével. 

program cervantes intezet 20 éves
Június 15-én a Hunyadi téren koncertet ad a Los Orangutanes, a Fetén Fetén és a Son Tres Trío is. Forrás: Cervantes Intézet

A Son Tres Trío arra törekszik, hogy Latin-Amerika vibráló zenei műfajait minél többekkel megismertesse, a zenekar tagjai között ugyanis venezuelai, kubai és kolumbiai gyökerekkel rendelkező művészek is vannak. Koncertjük repertoárja a bachata érzéki mozdulataitól a salsa lendületes ritmusain át egészen a legújabb reggaeton slágerekig terjed. Spanyolországból érkezik a híres kasztíliai duó, a Fetén Fetén, amely világszerte több mint ezer koncertet adott már. Zenéjük a spanyol népzene elemeire épül, fellépésükön megismerhetjük az Ibériai-félsziget ritmusait, együtt hallgathatjuk a felcsendülő tradicionális dallamokat és a zenészek saját szerzeményeit a keringő, a kasztíliai körtáncok, a jota, a pasodoble, a charro és a seguidillas lüktetésében. A koncertek sorát a Los Orangutanes zárja. A tízfős csapat, melynek tagjai az Anselmo Crew, az Irie Maffia, a Besh o droM, a Manaky és a Zuboly zenekarokból lehetnek ismerősek, a kolumbiai zenei műfaj, a cumbia első kelet-európai képviselői. A koncertek előtt és után Dj Korski válogatásában spanyolországi és latin-amerikai zenéket hallgathatunk.

 Aki pedig Spanyolország és Latin-Amerika ízvilágában is elmerülne, azokat különleges gasztronómiai programok várják. 

Az Adicora venezuelai előételekkel és koktélokkal, az Arquitecto PitPit és a Bontxo tapasokkal, a Happy Churros édességekkel, az Inka Grill eredeti receptek alapján készített hagyományos perui ételekkel, a Mate Manus az argentinok és uruguayiak 95 százaléka által fogyasztott yerba matéval készül. Ezek mellett a Klett könyvkiadó standja, irodalmi és gyermekfoglalkozások színesítik a rendezvényt.

A június 15-i ünnepi eseménysorozat mellett a Cervantes Intézet szervezésében még számos izgalmas ingyenes program valósul meg. A neves baszk zongorista, Josu Okiñena június 8-án a Liszt Múzeumban, június 9-én Razvan Suma csellistával pedig a Fugában lép fel. Június 11-én a 2010-ben irodalmi Nobel-díjat elnyert perui író, Mario Vargas Llosa legújabb regényéből olvasnak fel részleteket, és Alex Torres, Ellen Madueño és Anthony Medina limai zenei hagyományokból táplálkozó koncertjét is meghallgathatjuk. Másnap a Benegeli irodalmi fesztivál programjai várják az érdeklődőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.