Majdnem nagykorú lett az Ördögkatlan

Július 30-án kezdődik a 17. Ördögkatlan fesztivál. Az összművészeti rendezvény mintegy négyszáz programnak ad helyet, köztük színházi előadásoknak, zenei fellépőknek, valamint családi és irodalmi eseményeknek.

2024. 07. 25. 20:00
Forrás: Ördögkatlan Fesztivál
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyszáz programot, színházi előadásokat, irodalmi eseményeket, családi rendezvényeket, koncerteket kínál a résztvevőknek a július 30. és augusztus 3. között zajló Ördögkatlan fesztivál. A Pécstől délre, a baranyai Nagyharsány és Beremend falvakban, valamint a Vylyan és a Mokos Pincészetben megrendezett összművészeti fesztivál idei jelszava a számítógépek világából ismert „Mentés másként“. Mint írták, a jelszót 2008-as alapítása óta követi a fesztivál, mentve a múlt értékeit és közben újrateremtve azokat. Ilyen például a Drakula-projekt, amely egy régi-új némafilm születését jelenti, a fesztivál utolsó estéjén a Narancsligetben, egy nagyzenekar kíséretében vetítik a kolozsvári fiatal filmesek Drakula halála című filmjét. A Háy-kódex középkori magyar versek átiratait szólaltatja meg: Háy János olvassa, a Szent Efrém Férfikar énekli a szerzők évszázadokat átívelő sorait. 2024 szenzációjának ígérkezik a Vízhangkoncert, ahol a beremendi strand medencéjére épített színpadon Dinyés Dániel vezetésével csendül fel Wagner, Vivaldi, Verdi és Liszt muzsikája. 

Ördögkatlan
Fotó: Ördögkatlan Fesztivál 

Az Ördögkatlan fesztivál több száz programmal várja látogatóit, melyek között szerepelnek a Magyar Zene Háza, a Hagyományok Háza, valamint független és nem független színházak előadásai is. 

Az idei év különleges vendége Korniss Péter, a legendás fotográfus, aki az Ördögkatlanban ünnepli 87. születésnapját. 

A magyar fotográfia Mestere a Hosszú úton című gyűjteményéből mutat be egy válogatást a Vylyan kiállítóterében. Láthatja a közönség mások mellett a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház: Az öngyilkos című előadását, valamint az SZFE és a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem vizsgaelőadásait is.

Miquéu Montanaro, a francia–okcitán muzsikus, a világnak nincs olyan pontja, ahol ne koncertezett volna már, és talán nincs olyan hangszer sem, amin ne tudna játszani. Virtuóz játékával egymaga képes teljes koncertélményt nyújtani. Az idei katlanban három különböző koncertet is ad, workshopokat tart, és ő a zenei vezetője annak a francia–magyar nagyzenekarnak, mely az utolsó estén világpremierként vetítendő vadiúj Drakula-filmet kíséri. 

Érkezik a fesztiválra Köles Ferenc Jászai Mari-díjas színművész is, akit a katlan közönsége már láthatott román rendőrként a Bányavakságban, és az azóta számtalan díjat begyűjtő, Tarr Sándor-szövegek mentén született A mi utcánk Ördögkatlanban tartott ősbemutatóján is. 2024-ben Václav Havel Audiencia című tragikomédiájának sörmestereként érkezik a fesztiválra.
 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.