Legendás duettek és igazi ritkaságok az Esztergomi Várszínházban

Augusztus 9-én és 10-én különleges helyszínen, a Bazilika előtti téren tartja meg nyári programsorozata kiemelt nagykoncertjeit az Esztergomi Várszínház. Az első napon Barbra Streisand jól ismert dalai csendülnek fel Kozma Orsi és a Mendelssohn Kamarazenekar tolmácsolásában, szombaton pedig Bogányi Gergely szólaltatja meg „csodazongoráját.”

2024. 08. 05. 5:59
Kozma Orsi Fotó: Graff Gergely
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén 35 éve, hogy megalakult az Esztergomi Várszínház. Az elmúlt három és fél évtized alatt a remek adottságokkal rendelkező játszóhely meghatározó tagjává vált a hazai és nemzetközi szabadtéri színházak mezőnyének. Mintegy 19 ezer előadóművész közel 1300 előadást vitt színre – 85 saját, illetve koprodukciós premierre került sor, ebből 18 ősbemutató született, éves átlagban tízezer körüli nézőszám mellett. 

Barbra Streisand és én?

Nyári programsorozatuk részeként két kiemelt nagykoncertre készülnek különleges helyszínen, a Bazilika előtti téren augusztus 9-én és 10-én. Az első napon Kozma Orsi és a Mendelssohn Kamarazenekar a Barbra Streisand és én? című esten idézi meg a világhírű „énekes színésznő” karakterét.

Kozma Orsi éppen öt évvel ezelőtt mutatta be a Fesztivál Színházban Woody és a swing című produkcióját nagy sikerrel, idén pedig a nyolcvanegy éves Barbra Streisand karakterét idézi meg, amelyben saját zenekara mellett a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar lesz segítségére.

Barbra Streisand kis jazzklubokban kezdte immár hetedik évtizede tartó páratlan karrierjét. Dolgozott Benny Goodman zenekarával és énekelt Miles Davis előtt a Village Vanguard apró pódiumán. Innen indult a világhír felé. „Énekes színésznő”, mondta magáról mindig, és bár többnyire elsőbbséget adott a színészi munkának, folyamatosan készített lemezeket. Popzenei sikerei mellett mindvégig megmaradt Leonard Bernstein, Michel Legrand és Stephen Sondheim dalai ihletett tolmácsolójának, de időről időre visszatért a jazz világába. Az utóbbi idők egyik legsikeresebb albumát Diana Krall zenei vezetésével és közreműködésével készítette, valamint újra fellépett a Village Vanguardban.

Kozma Orsit és muzsikustársait ez az állandó zenei párbeszéd vonzotta leginkább, amikor megfogalmazták szándékukat, hogy a nagy előadó repertoárját a jazz irányából közelítik meg. Az esten elhangoznak a legnagyobb slágerek és korai ritkaságok éppúgy, mint a legendás partnerekkel előadott duettek, amelyekben a sztárvendég, Szabó Kimmel Tamás működik közre.

Streisand utánozhatatlan, éppen ezért nem is cél az utánzás. Kozma Orsi zenei egyéniségére szabva, saját értelmezésben tárja elénk a bámulatos énekesnő dalainak legjobbjait.

Az esten Kozma Orsi mellett közreműködnek: Cseke Gábor – zongora, Hárs Viktor – basszusgitár, bőgő, Fehér Géza – gitár, Dennert Árpád – szaxofon, Berdisz Tamás – dob, ütőhangszerek, valamint a Mendelssohn Kamarazenekar.

Bogányi Gergely zongoraművész (Fotó: MTI/MTVA)

Bogányi Gergely és zongoraművész vendégeinek koncertje

Augusztus 10-én szombaton Bogányi Gergely zongoraművész és vendégei állnak a pódiumra.

Nem kell, hogy egy zeneszerző nagyon különleges legyen, elég, ha ő a legjobb. Lisztet nem megtalálni, hanem elkerülni művészet. A remekművek hordozzák az igazságtartalmat. A zene minősége, életem minőségét adta.

– vélekedik Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész. A nagyszabású eseményen színpadon látható és hallható a magyar fejlesztésű „csodazongora”.

Az esten fellép továbbá: Boros Misi Junior Prima díjas zongoraművész, Binder Károly Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, valamint Varga Gábor zongoraművész.

Borítókép: Kozma Orsi (Fotó: Graff Gergely)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.