Római kori őrállomás kutatása Hatvan-Nagygomboson

A Hatvan-Nagygomboson található római kori őrállomás kutatása céljából fogott össze a Magyar Nemzeti Múzeum, a Dobó István Vármúzeum és a Hatvany Lajos Múzeum. Az együttműködés részleteiről írtak alá megállapodást délelőtt az érintett múzeumok igazgatói.

2024. 08. 30. 19:15
római
Együttműködés aláírása a Hatvan-Nagygomboson található római kori őrállomás régészeti feltárására. Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lelet történetét Zsigmond Gábor főigazgató ismertette. Mint mondta, reményeik szerint jövőre egy 150 éves történet végére érhetnek. 1875-ben kerültek római bélyeges téglák a Magyar Nemzeti Múzeumba a környékről, amelyek római katonai jelenlétről árulkodtak. Soproni Sándor régész 1967-ben és 1968-ban folytatta a kutatást, és egy késő római katonai őrállomás épületeit, egy őrtornyot és egy barakképületet, valamint az azokat körülvevő árok egy szakaszát tárta fel.

római
Ringert Csaba, Zsigmond Gábor és Kökény Ferenc a római őrállomás feltárásáról szóló együttműködés aláírása után (Fotó: Havran Zoltán)

A római őrállomás feltárása

 Az építkezést I. Valentinianus császár uralkodásának idejére keltezte. Az őrállomás szokatlanul nagy távolsága Valeria tartomány határától a lelőhely kiemelt tudományos jelentőségét hangsúlyozza. 

A hatvan-nagygombosi őrállomás kulcslelőhely ahhoz, hogy megértsék és rekonstruálják I. Valentinianus császár Kr. u. 373-ban megindult barbaricumi katonai építkezéseit és az ezek mögött meghúzódó stratégiai célokat. Az őrállomás régészeti kutatását ezért nagy hazai és nemzetközi figyelem kísérte.

Hatvan év elteltével egy gazdaság tervezett fejlesztése miatt került a terület újra a régészek figyelmének központjába. A római őrállomás jelentős részét és a barakképületet rejtő tanya tulajdonosa jelezte a Dobó István Vármúzeumnak ingatlanuk régészeti érintettségét. Ezután a májusban megnyitott húsz négyzetméteres területen előkerültek a Soproni Sándor által kutatott késő római őrállomás barakképületének falai. Nyilvánvalóvá vált, hogy az épület további kutatását egy jól előkészített tervásatás részeként, több intézmény együttműködésével, egy korszakkal és témával foglalkozó szakember bevonásával lehet csak folytatni. 

Ennek az együttműködésnek a részleteiről írt alá megállapodást Zsigmond Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Kökény Ferenc, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója és Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.