A Ceaușescu-korszak töredékei Moholy-Nagy László szellemében

A TOBE Gallery kiállításának címet adó Három színt ismerek a világon című sorozat reflexió a Ceaușescu-korszak Romániájára. A diplomamunka címe a Román Szocialista Köztársaság himnuszának első sorára utal, amit az alkotó igyekezett átültetni a fotográfia nyelvezetére, és azon keresztül, annak segítségével figyelni, elemezni a jelentését.

Magyar Nemzet
2021. 02. 26. 9:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bede Kincső munkájának kiindulópontja egyfelől a mindig aktuális, örök dilemma: hogyan tudnak a különböző történelmi tapasztalatokkal rendelkező generációk együtt élni, együttműködni a családi, illetve a tágabb közösségekben? Másik témája a kelet-európai társadalmakat feszítő, ki nem beszélt történelmi múlt, a szocializmus örökségének feldolgozása a radikálisan megváltozott társadalmi-gazdasági és személyes viszonyok között. A mindannyiunkat mélyen érintő és érdeklő kérdésekre saját generációjának jellegzetes kifejezésmódjával, formanyelvével, ugyanakkor kultúrtörténeti toposzokat is megidézve, rendkívül hitelesen, egyéni mitológiát teremtve reflektál. Moholy-Nagy László szellemét idézi, amennyire bátran és lényegre törően nyúl választott témájához, és mutatja be a gyerekek generációjának ambivalens viszonyát a szülők traumáihoz, közben a régi és új problémák személyes metszetét is adva. Megnyugtató látni azt, hogyan porlanak semmivé, és hogyan válnak banálissá az időben a legbrutálisabb jelenségek is, azt pedig némi szkepszissel nézhetjük, hogy a nemzedékek hiába nőnek ki egymásból, problémáikkal többnyire mégiscsak magukba záródnak” – olvasható a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen alapított Jövő Fénye díj szakmai zsűrijének méltatásában.

Cím nélkül (2019)
Fotó: Bede Kincső

Bede Kincső 1995-ben Kovásznán született. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia mesterszakos hallgatója, korábban a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen tanult filmvágónak. Tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának (FFS). 2020-ban elnyerte a Magyar Fotóművészek Szövetsége fotográfiai ösztöndíját, ugyanebben az évben a világ legrangosabb fotóművészeti vására, a Paris Photo által fiatal fotográfusoknak meghirdetett Carte Blanche pályázatán a négy nyertes alkotó egyike volt. A döntősök alkotásaiból nagyszabású kiállítást szerveztek a párizsi Gare du Nord állomáson. A transzgenerációs traumák feldolgozásával foglalkozó képanyagot a BredaPhoto kurátorai is beválasztották a 10 New Talent 2020 tehetségprogramjába, így a sorozat képei Hollandiában is kiállításra kerültek. A külföldi sajtóban rendszeresen elismeréssel írnak munkásságáról, továbbá képei szerepelnek a Blurring the Lines 2020-as kiadványában is.

A TOBE Galery kiállítása márciusban nyílik, s április közepéig látogatható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.