A magyar virtus magával ragad mindenkit

Budapest Főváros idén első alkalommal képviseltette magát az augusztus utolsó hétvégéjén megrendezett Seoul Friendship Festival-on 2019-en.

Magyar Nemzet Online
2019. 09. 05. 13:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szöul Önkormányzatának meghívására Budapest Főváros támogatásával a Sánta Gergő és Sánta-Bíró Anna által vezetett Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes vett részt az eseményen. A nagysikerű magyar néptáncelőadás augusztus 31-én a Music Café kisszínpadon és szeptember 1-jén a Seoul Plaza főszínpadán volt látható.

Szöul Önkormányzata egy 19 fős delegációt (17 néptáncos és 2 fővárosi hivatalnok) hívott meg Budapestről augusztus 29. – szeptember 2. között, a Budapest Főpolgármesteri Hivatal részéről a fellépőket elkísérte Nagyné Varga Melinda, a Kulturális Turisztikai Sport Köznevelési és Szociálpolitikai Főosztály vezetője és Jenei Júlia, a Nemzetközi Kapcsolatok Csoport munkatársa is.

A turné során egy 30 perces folklór műsort mutatott be a Táncegyüttes, mely a Kárpát-medence magyarságának legkiemelkedőbb és virtuózabb néptánckincsét vitte színpadra. A közönség rendkívül nagy érdeklődéssel fogadta az együttes produkcióját.

Sánta Gergő (Harangozó-díjas, Junior Príma-díjas táncművész), a Bartók Táncegyüttes művészeti vezetője így nyilatkozott a turnéról:

„Mindig nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, amikor olyan fesztiválon vehetünk részt, ahol több nemzet is megmutatja kultúráját, mert tudom, hogy a magyar néptáncnak és népi kultúrának nincs párja. A virtuozitás, az erő és dinamika, vagy egy párostánc szépsége és intimitása, a férfitáncok individuális előadásmódja, a magyar virtus egyszerűen magával ragad mindenkit. Rengeteg nemzet kultúrájával és előadásával, tánc- és zeneművészetük sokszínű széles skálájával találkozhattunk, pl.: Columbiából, Bogotából, Mexikóból, Bangkokból, Sri Lankából, Ecuadorból, mégis elfogultság nélkül azt mondom, hogy a magyar tánckultúra utánozhatatlan. A nézők végig tapsolták a műsorainkat, rengeteg gratulációt kaptunk a fellépések során, a Bartók Táncegyüttessel méltón képviseltük kultúránkat és Magyarországot Szöulban. Úgy gondolom, a magyar néptánc egy olyan kuriózum, amit magas szinten kell művelni és életben kell tartani, hogy az egész világnak megmutassuk, milyen kincs birtokában vagyunk.”

Az idén 61 éves Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes megalakulása óta meghatározó szereplője a hazai néptánc mozgalomnak, rendszeresen sikeresen vesz részt a szakmai megmérettetéseken, versenyeken. Az együttes fő céljának tekinti a néptánc anyanyelvi szintű elsajátítását és autentikus módon való színpadra állítását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.