Amerikai musical volt a legnépszerűbb

Tavaly 15,6 millióan váltottak jegyet a hazai mozikban – ez félmillió­val haladja meg a 2017-es nézőszámot, és egymillióval több mint a 2016-os látogatószám.

Magyar Nemzet
2019. 03. 12. 6:55
null
Jelenet a Mamma mia! Sose hagyjuk abba című vígjátékból Fotó: UIP/Duna Film
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon immár harmadik éve folyamatosan százmilliárd forint fölötti összeget fordítanak filmgyártásra, tavaly 110,1 milliárdot, ennek 84 százaléka kizárólag külföldről érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvántartása szerint.

Míg 2017-ben kétszáznyolcvanöt film gyártását regisztrálták itthon, addig tavaly már háromszázharmincháromét, amelyből négy koprodukció és nyolcvannégy külföldi film volt. Utóbbiak közül költségvetési szempontból kiemelkedik az Arnold Schwarzenegger és Linda Hamilton főszereplésével készült legújabb Terminátor-film, amelyre 16,9 milliárdot költöttek – derül ki az NMHH közleményéből.

Jelenet a Mamma mia! Sose hagyjuk abba című vígjátékból
Fotó: UIP/Duna Film

Tavaly 15,6 millióan váltottak jegyet a hazai mozikban – ez félmillió­val haladja meg a 2017-es nézőszámot, és egymillióval több mint a 2016-os látogatószám. Egymilliárddal nőtt a filmszínházak jegyárbevétele: 21,9 mil­liárd forint lett. Mint az összesítésből kiderül, a legolcsóbban Tolna megyében lehetett mozijegyet váltani, átlagosan 854,5 forintért, a legdrágábbakat pedig Budapesten árulták 1531 forintos átlagáron.

Az összesített nézőszámok alapján a Mamma mia! Sose hagyjuk abba című filmre voltak a legtöbben – 573 ezren – kíváncsiak, amelyet a Bosszúállók: Végtelen háború követett 572 ezer nézővel és a Bohém rapszódia 533 500 nézővel. A magyar filmek közül a Valami Amerika 3. volt a legnézettebb, az összes film közül a hetedik helyezést érte el, és összesen 371 ezren váltottak rá jegyet.

2018-ban a művészmozikban is a Mamma mia! Sose hagyjuk abba volt a legnépszerűbb: összesen 35 ezer nézőt vonzott. A Napszálltára 27 500-an, a Testről és lélekről című alkotásra pedig 25 ezren váltottak jegyet. Az artmozik tíz leglátogatottabb filmje között további két magyar alkotás szerepel: a Valami Amerika 3. a nyolcadik (21 500 néző), a Ruben Brandt, a gyűjtő (csaknem 18 ezer néző) pedig a kilencedik helyet érte el az éves összesítésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.