Bárki megcsodálhatja a legendás bíbor Gibsont

A kommunista rendszer által ellehetetlenített rockzenész, Radics Béla gitárjára egy 14 éves kutatómunka eredményeképp Kosik Kristóf talált rá.

Forrás: lokal.hu2019. 08. 23. 14:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon Radics Bélának volt elsőként hosszú haja, és ő hordott először farmert – állítja Kosik Kristóf, aki 14 év után idén februárban vehette kezébe a rockzenész sok évvel ezelőtt eltűnt gitárját, a legendás bíbor Gibsont. A szimbólummá vált hangszer kitűnő állapotban van, amit a Velünk élő legendák című koncerten bárki meghallgathat.

– A zene szeretete édesapámtól ered, aki személyesen ismerte Radics Bélát

– mondta el a Lokálnak a legendás hangszer megtalálója.

Kosik Kristóf a lapnak felidézte: édesapja járt az 1982-ben elhunyt zenészlegenda koncertjeire, általa pedig ő is megkedvelte az ottani miliőt.

1986-ban megjelent Ómolnár Miklós R. B. Kapitány, avagy pengék és halak című könyve, amelynek köszönhetően még közelebb került hozzá ez a világ.

– Persze én is zenélni kezdtem, s később az iskolában egyik tanáromtól, Póka Egontól tudtam meg, hogy Béla gitárjának nyoma veszett. Ekkor a Kapitány már tizenöt éve elhunyt, így az eltűnt hangszer sorsa felkeltette az érdeklődésemet. 2004-ben eldöntöttem, hogy alapítok egy zenekart, és kitűztem célul, hogy előkerítem hozzá a gitárt. 14 év küzdelem után, idén február 24-én a kezembe vehettem, ami leírhatatlan érzés volt. Korábban mindenki mondta, hogy adjam fel, úgysem lesz már meg, ellopták, eltűnt, és még ha meg is van, harminc év után biztos használhatatlan. De én nem adtam fel, és megérte – mondta Kosik Kristóf, aki csodával határos módon néhány apróságtól eltekintve szinte kifogástalan, kiváló állapotban vehette át a bíbor Gibsont, amelynek értéke felbecsülhetetlen.

– Annak idején Béla testesítette meg a lázadást a rendszer ellen, annak ellenére, hogy a szövegeiben ez egyáltalán nem mutatkozott meg. Itthon neki volt elsőként hosszú haja, és ő hordott először farmert, a koncertjein pedig a tömeg azt kiabálta: „Bélát a kormányba, a zenekarát, a Taurust pedig a pártba”. Nos, ez 1972-ben a politikai elit számára nem hangzott túl jól, így a zenészt ellehetetlenítették, ez vezetett ahhoz, hogy 36 évesen a halálba itta magát

– magyarázta a gitár megtalálója, aki már három koncertet adott a hangszerrel, de a közeljövőben újabb nagy dobásra készül.

Radics Béla életét a kommunista rendszer tette tönkre

– A Bíbor Gibsonnak elképesztő ereje van, amit augusztus 30-án a Várkert Bazárban a közönség is megcsodálhat. A Velünk élő legendák című koncerten ugyanis jómagam és Tátrai Tibor is megszólaltatja a gitárt. Reméljük, ismét bebizonyítjuk, hogy a magyar művészet soha nem volt másodrangú sem a Kelethez, sem a Nyugathoz képest – tette hozzá Kosik Kristóf.

A Velünk élő legendák című koncertre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.