Egy teljes hét blues

2019 az egyetemes zenetörténet egyik fordulópontjának számító Woodstock-fesztivál 50. évfordulója, a Gastroblues is Woodstock 50 néven ígér békés, boldog együttlétet a világ legjobb zenéivel.

Juhász Kristóf
2019. 05. 31. 13:03
null
Ten Years After – az ötvenedik évforduló tiszteletére Woodstockot is megidézi a paksi fesztivál Fotó: ten-years-after.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akinek a hideg futkos a hátán a fesztivál szótól, és nyomban ipari zajra fogyasztói haláltáncot lejtő droidok légióit vizionálja egy meddő pusztaságra, ahol ezrekbe kerül a meleg sör, és sokkal jobban szeretne mondjuk egy jó halászlé és fröccs fölött bólogatni karakán riffekre, jól megtekert szólókra, lélekkel teli dallamokra, de nem tudja, hogy ilyen is létezik, annak elárulom, hogy bizony létezik, Pakson van.

A Paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztiválnak pedig tényleg semmi, de semmi köze azokhoz a sztereotípiákhoz, amik az emberben a hangos nyári rendezvénysorozatokról élnek (hangosnak azért hangos, nem mondom, mert itt aztán mindig kiváló a hangosítás, kásás gitárt, tompa dobot, alultolt éneket sosem hallani, legnagyobb örömünkre). Paks egész hangulata békés, kisvárosi, nem tiporják el az embert, ha csak úgy beleandalog a világba, és persze a rendezvény- és koncerthelyszíneken sem fulladunk meg, az étel- és italválaszték minőségét pedig jelzi a fesztivál komolyan veendő alcíme: Blues, jazz, rock, gasztronómia és borbarát találkozó.

Ten Years After – az ötvenedik évforduló tiszteletére Woodstockot is megidézi a paksi fesztivál
Fotó: ten-years-after.com

Ez immár a huszonhetedik Gastroblues, aki július 1. és 7. között Paksra látogat, családias hangulattal, barátságos vendéglátással fog találkozni, és természetesen jó koncerteket hallgathat az ESZI Csarnok nagyszínpadán, a Gastroblues klubban (avagy Új Hullámban) rázhatja hajnalig, ha arra szottyan kedve, ha pedig egy kis csöndesülős áhítatra vágyik, elmehet az evangélikus templombéli koncertekre.

Az első napok hagyományosan a klubkoncertekről szólnak, ott lesz ez élő legenda, Török Ádám különböző formációkkal, a Jambalaya billentyűs-énekes-frontembere, Nemes Zoltán, együtt zenél a három nagyon vicces, nagyon dörzsölt profi, Wild Cow Sony, Fekete Jenő énekes-gitárosok és Horváth Misi herflis, akinek olyan sok szájharmonikája van, hogy néha nem fér el a színpadon.

Július 5-én és 6-án jönnek a nagyágyúk, a teljesen elszállt, önfeledt bulit ígérő Miller Anderson Band vagy Eric Gales, aki egyszerre operál kemény riffekkel és okos, mégis könnyen emészthető, szinte rádióbarát (ó, ha lennének ilyen rádiók!) nótaszerkezetekkel.

A tennesseei, fekete gitárvirtuóz balkezes, mint Hendrix, és színpadi extravaganciában sem marad el a hathúros királyától. Itt lesz a Ten Years After is, úgyhogy élőben is hallhatjuk a Love Like a Man vagy a Rock You Mama legendás akkordjait. Szintén nagyszínpadon láthatjuk az Amerikában élő magyar Little G. Weevilt, akárcsak Deák Bill Gyulát, aki elmaradhatatlan vendége minden Gastrobluesnak. A vasárnapi zárónapon pedig a szokásos főzőverseny az ESZI parkban, egész nap ingyenes koncertekkel olyan különleges együttesektől, mint a Big Mouflon, a Soulbreakers, a Tűzkerék xT- vagy a Hendrix-nótákat és más alapvetéseket játszó Magyar Atom (Tátrai Tibor, Tóth János Rudolf, Solti János, Zsoldos Tamás a szupergroupban).

Mivel 2019 az egyetemes zenetörténet egyik fordulópontjának számító Woodstock-fesztivál 50. évfordulója, a Gastroblues is Woodstock 50 néven ígér békés, boldog együttlétet a világ legjobb zenéivel. A figyelmes és hozzáértő olvasó biztos észrevette, hogy Paksra látogat a hajdani Woodstock két egykori fellépője, a Ten Years After és Miller Anderson (anno a Keef Hartley Band énekes-gitárosaként), aki ráadásul az eredeti Woodstock-programmal érkezik.

Éhesen és életre szóló koncertélmény nélkül nem fog maradni senki, ráadásul igazi, élő legendákkal lehet találkozni (Pakson a legnagyobb világsztárok is lazán kibújnak a backstage-ből vegyülni), mindenféle őrült fazonnal megismerkedni, vagy épp fényes délelőtt belekeveredni a városka különböző pontjain már igen vidáman jammelgető társaságokba. Kihagyhatatlan.

A részletes program a fesztivál honlapján (Gastroblues.hu) olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.