Emléktáblát avattak Debrecenben Kóti Árpád, a nemzet színésze tiszteletére

Domborműves emléktáblát állított a 2015-ben elhunyt Kóti Árpád, Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze, a debreceni Csokonai Színház örökös tagja tiszteletére hétfőn a Nemzeti Színház és a MASZK Országos Színészegyesület.

Forrás: MTI2019. 11. 18. 23:21

Domborműves emléktáblát állított a 2015-ben elhunyt Kóti Árpád, Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze, a debreceni Csokonai Színház örökös tagja tiszteletére hétfőn a Nemzeti Színház és a MASZK Országos Színészegyesület.

Stremeny Géza szobrászművész által tervezett emléktáblát a színművész születésének 85. évfordulója alkalmából egykori lakóháza, a Darabos utca 4. szám alatti társasház Hunyadi utcai homlokzatán leplezte le Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke.

A táblaavatót megelőző, a helyi Déri múzeumban rendezett megemlékezésen, amelyen ott volt Kóti Árpád özvegye is, elsőként Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház egykori igazgatója személyes hangvételű felszólalásban idézte fel az együtt töltött éveket.

„Itt van velünk, nagy mozdulatai, gesztusai velünk élnek, gyarapítják a színházi anekdotahalmazt” – mondta a színigazgató, aki szerint a kiváló színész, Kóti Árpád jól példázza „a nagy magyar vidéki színész sorsát”, amely „egyszerre csodálatos és tragikus”.

Vidnyánszky szerint csodálatos abból a szempontból, hogy debreceni volt, jól érezte magát a városban, szerették őt, ugyanakkor tragikus, mert a városon kívül kevésbé ismerték.

Ez jelzi a magyar színész helyét a társadalomban, ami nem megfelelő, amin változtatni kell – fűzte hozzá a Nemzeti Színház vezetője.

„Árpádnak sikerült élete végén megfelelő díjakban részesülnie” – utalt Vidnyánszky a Kossuth-díjra és a Nemzet Színésze elismerésre, majd úgy jellemezte Kóti Árpádot, hogy „különleges, legendás színésze volt az országnak”.

Vidnyánszky Attila fontos programnak nevezte a Nemzeti Színház és a MASZK közös törekvését, hogy emléktáblát állítsanak kiváló magyar színészeknek, hogy „e csodálatos emberek emléke megmaradjon a hazájukban”.

Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színész, rendező, a MASZK elnöke felidézte, hogy 1967 és 1971 között debreceni középiskolásként látta először színpadon Kóti Árpádot, aki már akkor nagy hatással volt rá. „A hűség alapvető emberi tulajdonság” – mondta arra utalva, hogy Kóti 1963-től haláláig a Csokonai Színházban dolgozott, és hatalmas életművet hagyott hátra: csaknem kétszáz szerepet formált meg pályafutása alatt.

Csikos Sándor, a Csokonai Színház Jászai-díjas művésze a Kóti Árpáddal közösen megélt sztorik közreadásával idézte fel egykori barátja emlékét, Gemza Péter, a színház jelenlegi igazgatója a társulat örökös tagjára emlékezett a hozzá köthető anekdotákat felidézve.

A megemlékezésen levetítették a Kóti Árpádról készült portréfilmet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.