Ennio Morricone a muzsikájával uralta a filmet

Élőben még ükunokáink is hallgathatják Ennio Morricone remekműveit, sajnos már nem a mester dirigálásával.

2020. 07. 06. 19:25
MORRICONE, Ennio
A 2016. február 28-án készült képen Ennio Morricone kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerzõ, karmester az Aljas nyolcas címû film zenéjéért kapott Oscar-díjat tartja a kezében a díjátadó ceremónián Hollywoodban. Ennio Morricone 2020. július 6-án, 91 éves korában elhunyt. Fotó: MTI/EPA/DPA/Paul Buck
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel húsz esztendeje, 2002-ben készítettem interjút a mesterrel Szegeden, ahol a szabadtéri játékokon vezényelte saját műveit. A Magyar Nemzet átalakulásakor, megújulásakor, nem sokkal a Napi Magyarország és a Nemzet összeolvadása után beszélgettünk, azaz jóval a mindent befedő digitalizáció előtt, amiért is a cikk fellelhetetlen az archívumban. Amire emlékszem, hogy Morricone megvárakoztatott, ugyanis éppen komoly partit játszott Lékó Péter szegedi sakkzsenivel, aki akkor, mindössze 23 évesen már világbajnoki döntőt játszott. Hogy a zeneszerző-legenda vagy az általa legendának tartott fiatalember győzött-e, arra sajnos már nem emlékszem. Ami biztos, hogy Morricone számára hihetetlen örömet okozott a játszma, mert a rendelkezésemre bocsátott szűk interjúidő majd felében lelkendezve dicsérte Lékó Pétert.

2016-ban az amszterdami Ziggo Dome-ban
Fotó: MTI/EPA/DPA/Paul Bergen

Előző este, a zenekari árokból – azért onnan, mivel egy évadot rendezőasszisztensként töltöttem a Szegedi Nemzeti Színházban, így bemehettem a közönség számára tilos helyekre – végignéztem a főpróbát, amelyen fia, Andrea dirigált. A zenekari árok színpadhoz való közelsége pedig azért lényeges, mert láthattam, ahogy a Volt egyszer egy vadnyugat nyitánya alatt az énekkar tagjainak szeme bepárásodott, a hölgyeknek pedig végigcsorgott arcán a könny.

Felidézve a szopránszólót és az éteri kórust, még most is kiráz a hideg. Ilyen muzsikát kevesen képesek alkotni.

Hallgassák meg Ennio Morricone öt legjobb filmzenéjét ITT!

Pedig Morricone életművének nagy része alkalmazott zene, filmzene. Hivatalosan tán tényleg alkalmazott, a valóságban meg inkább úgy fest, mintha a film alkalmazkodott volna a kompozícióihoz. Most képzeljük el Sergio Leone klasszikusait, a Jó, a Rossz és a Csúfot, a Volt egyszer egy vadnyugatot, a Volt egyszer egy Amerikát vagy Sergio Corbucci remekműveit, A halál csöndjét, A zsoldost, Pasolini Teoremáját, Marcio Ferrei Háremét, Brian DePalma Aki legyőzte Al Caponét című remeklését vagy A háború áldozatait, Roland Joffé A misszióját, Terence Mallick Mennyei napokját, Giuseppe Tornatore korszakos munkáit, a Malénát, a Cinema Paradisót, Az óceánjáró zongorista legendáját, Bernardo Bertolucci két alapművét, a Huszadik századot és A Holdat zene nélkül, netán más komponista muzsikájával. No, és ki ne felejtsem A profit.

Ennio Morricone 2016 februárjában csillagot kapott a hírességek sétányán
Fotó: MTI/EPA/DPA/Paul Buck

Ha visszanézzük vagy felidézzük eme kultuszfilmek kultikus jeleneteit, amíg peregnek fejünkben a képsorok, bizonnyal megszólalnak bennünk a zenék. A moziban, a snittekkel együtt döbbenetes a hatás, de élőben, a Szegedi Szimfonikus Zenekarral és a Szegedi Nemzeti Színház énekkarával lenyűgöző volt. Biztosra veszem – bár a bemutatót nem láttam –, hogy nem kizárólag az énekesek könnyeztek, a nézőtéren rendre előkerültek a zsebkendők.

Élőben még ükunokáink is hallgathatják Ennio Morricone remekműveit, sajnos már nem a mester dirigálásával, ám filmjeiben örökké él, mint az a zseni, aki muzsikájával meghatározta a filmművészetet.

Az Aljas nyolcas című film zenéjéért kapott Oscar-díjjal 2016-ban
Fotó: MTI/EPA/DPA/Paul Buck

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

A legendás filmzenék komponistája hétfő hajnalban, egy római klinikán hunyt el. Karrierje során több mint 500 film zenéjét írta, köztük az Egy maréknyi dollárért és a Volt egyszer egy vadnyugat című klasszikusokét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.