Hátrányos helyzetű gyerekek ismerkednek a komolyzenével

A ZeneVarázslat Mozgalom révén sok gyermek találkozhat közvetlen formában, nem a megszokott módon a klasszikus zenével. Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a mozgalom megálmodója jövő héten rászoruló gyermekeknek tart ZeneVarázslat művészeti tábort az Ökumenikus Segélyszervezettel közös szervezésben a Somogy megyei Kastélyosdombón. Várnagy Andreával beszélgettünk hivatásáról és a tábor programjáról, melynek célja, hogy megszerettesse a gyermekekkel a komolyzenét, elkalauzolja őket a hangok világába.

2021. 07. 10. 7:03
null
jhj Fotó: Vozáry Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várnagy Andrea tavaly Liszt Ferenc-díjban részesült, amellyel évtizedek előadóművészi munkáját ismerték el és azt az önzetlen szeretetet, amelyet a gyermekek, a közönség és a börtönmissziók résztvevői iránt tanúsít. Művészeti küldetésének mérföldkövei a ZeneVarázslat Mozgalom sikere, határon túli koncertjei és kurzusai, valamint az Erzsébet-táborban végzett munkája.

– Csaknem kétmillió gyermek hallotta már a ZeneVarázslat programot az évek alatt – avat be Várnagy Andrea.

– A koncerteken a gyermekeket inter­aktív módon, játékossággal, közvetlenséggel vezetem be a zene csodálatos világába, ahol fantáziájuk segítségével kibontakozhatnak és fogékonnyá válnak a zene szeretetére. Akikhez eljutunk, nagy valószínűséggel szívesebben fognak a jövőben komolyzenét hallgatni.

A ZeneVarázslat program megálmodójaként a célom az volt, hogy minél közelebb hozzuk a gyermekekhez a klasszikus zenét, versekkel és kötetlen beszélgetésekkel segítve őket, hogy megérthessék a művekben a zeneszerzők hangok mögé rejtett üzeneteit.

Négykezes karakterdarabok magyar költők verseivel összekapcsolva adják a ZeneVarázslat koncertek gerincét.

A zongoraművek és a versek elhangzása után a képzeletük, fantáziájuk segítségével feltárul előttük a hangjegyek mögötti titokzatos és csodálatos világ.

„Egy kulcsot szeretnénk a kezükbe adni és rámutatni arra, hogy a muzsika milyen sokféle lelki gazdagságot adhat az életünkben”
Fotó: Vozáry Róbert

– A ZeneVarázslat nyári mesterkurzusai mellett mindig olyan táborokba is megyünk, ahol azokat a gyerekeket szólíthatjuk meg, akik eddig nem voltak kapcsolatban a klasszikus zenével, ráirányítva figyelmüket annak szépségeire, értékeire – meséli a zongoraművész. – Így jutunk el idén a kastélyosdombói táborba is, ahol a rászoruló gyermekek felzárkóztatása a cél, segítségül hívva ehhez a zenét is. Egy kulcsot szeretnénk a kezükbe adni és rámutatni arra, hogy a muzsika milyen sokféle lelki gazdagságot adhat az életünkben. Ebben a szándékomban erősített meg az a tapasztalat is, amit a fogvatartottak gyermekeinek szervezett táborban éltem át. A részt vevő fiatalok az első napokban nehezen nyíltak meg, de a koncertek, az előadások hatására és amikor zongoráztam nekik, meséltem a zenéről, együtt énekeltünk, lassan felengedtek és egyre inkább bizalmat szavaztak nekünk. A művészet, a zene hidakat épített közöttünk. Nagy öröm számomra, hogy közös célkitűzéseink mentén az Ökumenikus Segélyszervezet felkért a kastélyosdombói tábor lebonyolítására. Ráadásul ezzel a héttel nincs vége a tanulásnak, ősszel online tervezzük a folytatást és a közös együttműködésben a gyermekek zenei mentorálásával folytatódik a program a hátrányos helyzetű régiókban. A kastélyosdombói táborban az ismeretterjesztés is fontos szerepet kap. Úgy építettük fel a tábor tematikáját, hogy minden zenei korszakba betekintsünk, interaktív módon olyan információkat elcsepegtetve, amelyek felkeltik a táborlakók érdeklődését. A tábor első napján a barokk zenével és a bécsi klasszika képviselőivel ismerkedünk meg. Olyan műveket fogok nekik játszani, amelyek valahonnan ismerősek lehetnek, például ezen a napon megismerkedünk a menüettekkel, megtanuljuk hozzá a lépéseket és jelmezeket is készítünk a tánchoz.

Mindezek mellett foglalkoznak a romantikával, az impresszionizmussal, lesz nagy magyar zeneszerzők napja is, pénteken pedig A ti zenétek címmel arról beszélgetnek, milyen stílusú zene áll közel a gyerekekhez, miért szeretik a rap-, a pop- vagy a rockzenét.

– Ezzel is érzékeltetve, hogy a jó zenét – akármilyen műfaj is – ­mindannyian szeretjük – fogalmazott a zongoraművész, hozzáfűzve: a klasszikus zene adott korszaka adja a magját a napoknak, és mindig e köré épülnek a programok. Természetesen a társművészeteket is behívják a programba: lesz képzőművészet, versfaragás, drámapedagógia, filmesztétika.

– Az öt nap alatt a részt vevő gyerekekkel egy előadásra is készülünk, amelyet közösen, pénteken a záróesten mutatunk majd be. Vendégek is érkeznek a táborba, akik életükről, munkájukról mesélnek a gyerekeknek. Nagy öröm, hogy a lányaim is velem tartanak, Laura a színjátszásba vezeti be a táborlakókat, kedd este pedig Lili lányommal ZeneVarázslat koncertet adunk – árulta el Várnagy Andrea. – Szalóczi Dániel költőbarátommal a pandémia időszaka alatt fejlesztettünk ki egy készségfejlesztő társasjátékot, és nagy izgalommal tekintek a tábor elé, mert itt lesz a Violin világa bemutatója.

Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy a gyermekeket a tábor ideje alatt beavatom a kottaolvasás és -írás rejtelmeibe, ezzel is egy kaput nyitva számukra a zenetanulás felé, hogy ne csak hallgatói lehessenek a jövőben a klasszikus zenének, hanem élethivatásul is választhassák.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az E.ON 33 millió forintos támogatásával nyáron, valamint a szeptembertől induló új iskolaévben is folytatja a Kapaszkodó 2.0 programját. Idén is esélyt nyújtanak a koronavírusjárvány-helyzetben a digitális oktatás alatt lemaradó gyerekek felzárkózására. A tavaly indított programsorozat célja, hogy azok a nehéz helyzetű családokban élő gyerekek, akik körülményeik miatt hátrányba kerültek a digitális oktatás alatt, kapaszkodót kapjanak a felzárkózáshoz és ugyanolyan eséllyel folytathassák tanulmányaikat, mint szerencsésebb társaik. Az idén három helyszínen az élményeket és a tanulást ötvöző nyári táborok, ősztől pedig tanévkezdő élményhét, tanulóműhelyek és élménynapok várnak a programban részt vevő diákokra.

Az első tábor Kastélyosdombón ezekben a napokban zajlik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.