Hatvanhat magyar film karácsonyra

Magyar Nemzet
2019. 12. 21. 14:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a magyar filmtörténet adóssága a mai napig az, hogy kifejezetten karácsonyi mozi nem nagyon készült, a Magyar Nemzeti Filmalap karácsonyi filmajándékként 2020. január 5-ig hatvanhat alkotást ingyenesen nézhetővé tett a Filmarchív.hu honlapon. Az ünnepek alatt megnézhető minden filmtípus: játék- és dokumentumfilm, rövidfilm és animáció egyaránt.

Igazi kuriózumnak számítanak a budapesti Lumière-felvételek 1896-ból, de megnézhetők némafilmek, háború előtti vígjátékok is, a hetvenes években a Balázs Béla Stúdióban készült avantgárd kísérleti filmek, a nyolcvanas évek emlékezetes sikerei (Dögkeselyű, Egészséges erotika) és a kilencvenes évek kultfilmjei (Roncsfilm, Sose halunk meg) is. Különleges csemege az utolsó magyar király, IV. Károly 1916-os koronázásáról szóló film „kritikai kiadása”, amely a Filmarchívum és a Nemzeti Múzeum együttműködésében készült. A több mint egyórás film a szereplők részletes azonosításával, magyarázatokkal, kronológiai sorrendbe helyezve mutatja be az eseményeket.

Olyan ritkán látható régi közönségsikerek is helyet kaptak a programban, mint Keleti Márton Mágnás Miska, Csodacsatár vagy Gertler Viktor Állami áruház című filmjei. A válogatás bepillantást enged a Nemzeti digitalizálási és filmfelújítási program eredményeibe is. Látható lesz többek között Mészáros Márta finoman árnyalt női portréja, az Örökbefogadás, amely 1975-ben Berlinben megkapta a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat, ahova idén februárban 4K felbontásban, teljes körűen restaurálva tért vissza.

De látható Simó Sándor Szemüvegesek című alkotása mellett Magyar Dezső különös szépségű betiltott filmje, a Büntetőexpedíció vagy Várkonyi Zoltán szintén betiltott Keserű igazsága is. A programban szerepelnek animációs filmek minden korosztálynak (Daliás idők, János vitéz, Lúdas Matyi), ifjúsági filmek (Égig-érő fű) és természetfilmek is (Noé bárkái).

Az alkotások egy része angol felirattal és „akadálymentesítve” is megtekinthető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.