Hatvanöt éves a Kisvakond, száz éve született az alkotója

Száz éve született Zdeněk Miler világhírű cseh illusztrátor, rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, akinek a most hatvanöt éves Kisvakond figuráját köszönhetjük. Az évfordulók alkalmából a Móra Kiadó számos programmal és meglepetéssel készül.

Magyar Nemzet
2021. 02. 22. 17:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiadó Facebook-oldalán a rajongók kipróbálhatják a kisvakondos keretet, aki pedig a VI. kerületi Móra Mintaboltba látogat, közös képet is készíthet az óriási plüssfigurával. A [email protected] címre vagy a közösségi oldalon üzenetben pedig el lehet küldeni a kedvenc relikviákról készült fotókat, amelyekből virtuális kiállítást is terveznek.

Alkotói pályázatot is hirdet a Móra. Óvodásoktól várják a szabadon választott technikával készített kisvakondos alkotásokat. Február 21-e és 28-a között pedig több rajzfilm is ingyen megtekinthető.

Miler a prágai iparművészeti egyetemen fordult az animáció felé. 1942-től foglalkozott filmes munkákkal, majd 1945-ben a Bratři v tritku stúdió animációs részlegénél kezdett dolgozni. A gyermekek számára szerethető filmeket készített, pedig a korszak miatt ezeket többnyire propagandaeszközöknek szánták.

A Móra Kiadó tavalyi Kisvakondos kiadványa húsvétra jelent meg

A Kisvakond hatvanöt éve, 1956-ban jelent meg. A kék kertésznadrágos figura eredetileg egy textilipart bemutató propagandafilm szereplője volt. A vakond nadrágja című rajzfilm a számos bezsebelt díjon túl elnyerte a Velencei Filmfesztivál Ezüst Oroszlánját is.

Bár a közel ötven részt megélt Kisvakond a legnépszerűbb rajzfilmje, Miler számos állatos animációt jegyez, sőt nem csupán gyerekek, hanem felnőttek számára is készített filmeket. A Kisvakond-történetek később könyvek formájában is napvilágot láttak és szintén elterjedtek az egész világon. Magyarul az első 1971-ben jelent meg a Móránál Fazekas Anna fordításában.

Az 1990-es évekig a Móra, majd később a Helikon foglalkozott Miler könyveinek kiadásával, végül a jogok ismét visszatértek a Mórához a 2000-s évek elejétől. Vas Katalin, a Móra Kiadó vezetője nyilatkozatában elmondta, büszkék, hogy ők mutathatják be Zdeněk Miler örökzöld történeteit és figuráit a mai gyerekeknek is. „A művész zsenialitását mutatja, hogy ezek a történetek semmit sem veszítettek lenyűgöző képességükből, az újrahasznosítás, a kíváncsiság, az összefogás fontosságának üzenetét egy mai kortárs sem tudná szerethetőbben és befogadhatóbban átadni” – szögezte le a kiadóvezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.