Ifjú zenészeknek nyári akadémia Debrecenben

Gőz József Miklós
2019. 07. 09. 9:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén 86 éves, Kossuth-díjas Vásáry Tamás is részt vesz a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara által rendezett nyári akadémia munkájában mint az évente újraverbuválódó Kodály Zoltán ifjúsági világzenekar vezetője.

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját immár 19. alkalommal szervezi meg a zeneművészeti kar. Ennek keretében július 14–23. között húsz ország kétszáz fiatalja vesz részt mesterkurzusokon. Több európai országon kívül Kínából, Hongkongból, Japánból, Izraelből, Egyiptomból, Tunéziából, Chiléből, Costa Ricából és az Egyesült Államokból érkeznek a fiatal zenészek. A mesterkurzusok közül tizennyolc hangszeres, egy ének- és egy – újdonságképpen – táncművészeti. Ez utóbbi címe: A mozdulat zeneisége.

A debreceni zeneszerető közönség is profitál az akadémiából. Számukra a rendezvény minden egyes napján, esténként 20 órától díjtalanul látogatható hangversenyeket adnak a kurzusokat vezető professzorok.

A legnagyobb érdeklődéssel várt koncertnek a záróhangverseny ígérkezik, amelyet az idén is ujjászerveződő Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar ad. A próbák természetesen már az akadémia kezdetén megindulnak. Vásáry Tamásnak és segítőjének, Bolyky Zoltánnak komoly feladat, hogy két hét alatt felkészüljenek az előadásra.

A július 23-i zárókoncert után turnéra indul a világzenekar. 24-én Budapesten a Városmajori Szabadtéri Színpadon lépnek fel, majd másnap – a zenekar történetében először – Bécsben, a minorita templomban hangversenyeznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.