Július közepén kezdődik a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

Harmincötödik alkalommal rendezik meg idén a Nemzetközi Bartók Szemináriumot és Fesztivált, amelynek július 12. és 21. között ismét Szombathely ad otthont – közölte szerdán a vasi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón a szervező Filharmónia Magyarország ügyvezetője.

Forrás: MTI2019. 06. 26. 19:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szamosi Szabolcs elmondta: a karmesterkurzust Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, Liszt-díjas karmester vezeti, a szeminárium növendékei együtt dolgozhatnak a Savaria Szimfonikus Zenekarral.

Elmondta: az idei Bartók szemináriumnak a korábbi évek gyakorlatától eltérően valóban nem lesznek hangszeres mesterkurzusai. Szavai szerint ezek iránt a kurzusok iránt is nagy volt az érdeklődés, több országból lettek volna rá jelentkezők, de az átalakuló finanszírozás bizonytalanságai miatt nem tudták a kurzusokat időben megszervezni.

Hamar Zsolt ismertetése szerint a karmesterkurzus középpontjában idén két Bartók-táncjáték, a Csodálatos mandarin és a fából faragott királyfi, valamint Bartók első hegedűversenye áll, alá, ezeket vezényelhetik majd a fesztivál záró koncertjén egymást váltva a növendékek.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere úgy fogalmazott: a város gazdag zenei életének fontos része a Bartók Szeminárium és Fesztivál.

Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója szerint a zenekar számára is fontos, hogy segítségére lehetnek a fiatal karmestereknek és zenészeknek.

A Bartók fesztivál nyitókoncertjén az ELTE Savaria Egyetemi Központ (SEK) dísztermében Bartók Román népi táncok című művének átiratát és a Divertimentót, valamint Bach d-moll zongoraversenyét és a-moll fantázia és fúga című művének átiratát hallhatja a közönség a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekara és Kovács Gergely zongoraművész előadásában, Hamar Zsolt vezényletével.

Az újdonságokhoz tartozik, július 13-án és 14-én a Főtéri Zenés Esték keretében Kőszeg is bekapcsolódik egy-egy programmal a fesztiválba.

A fesztivál részletes programja a bartokfesztival.hu oldalon olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.