Június közepén kezdődik a Műtárgyak éjszakája fesztivál

Ötven fővárosi helyszínen rendezi meg a Műtárgy.com a népszerű programsorozatát, a háromnapos Műtárgyak éjszakája fesztivált június 17. és 19. között. A három nap során száznál is több program várja az érdeklődőket.

Magyar Nemzet
2021. 05. 18. 12:00
null
Porcelánrestaurálás Forrás: műtárgy.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Műtárgyak éjszakájának fesztiválján a kínálat az eddig megszokottakhoz hasonlóan idén is nagyon színes lesz: a kiállítások és szakmai előadások mellett többek között műterem- és műhelylátogatások, tematikus séták, műhelymunkák, kerekasztal-beszélgetés és filmvetítés is gazdagítja a programválasztékot. A szervezők szerint a széles kínálat garantálja, hogy mindenki talál olyan eseményt, amely számára különösen érdekes lehet.

Porcelánrestaurálás
Fotó: Műtárgy.com

A Műtárgyak éjszakája közelebb hozza a műtárgyak lebilincselő világát a művészetek és a kultúra szerelmeseihez. Izgalmas történetek bontakoznak ki és elevenednek meg a látogatók szemei előtt. A szervezők azt vallják, hogy a művészet nemcsak a múzeumok falai között rejtőzik, hanem a mindennapok során is körülvesz minket, olyan helyeken is rábukkanhatunk, ahol talán nem is várnánk. Így aztán a festményeken, a szobrokon, a régészeti leleteken, a fotográfiákon, a porcelánokon és a kerámiákon túl többek között a szocializmus hazai tárgykultúráját is felidézzük, megismerkedünk

a kék kelmefestés rejtelmeivel, az Unicum ipartörténeti és iparművészeti érdekességeivel, a nemzetközileg elismert kiváló hazai üvegművészek alkotásaival, a népi kézművesség titkaival, sőt még Blaha Lujza, a nemzet csalogánya kalandos életű legyezőjével is. Az új helyszínek között szerepel a főváros egyik leghangulatosabb pontja, Gül baba türbéje. Itt nemcsak az épületegyüttesről lesz szó, hanem a titokzatos Gül babáról is, akinek a személyéhez legendák kapcsolódnak.

A BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Park a régészeti ásatások kulisszatitkaiba, Európa egyik legnagyobb kőtárának kincseibe, a rómaiak mindennapjaiba nyújt betekintést, a pop-up kiállításon pedig élőben is megszemlélhetők azok a műtárgyak, amelyeket a pandémia miatti zárva tartás idején az intézmény a Kisföldalatti peronjain plakátokon mutatott be. A Fővárosi Nagycirkusz elvarázsolt világa kicsiket és nagyokat egyaránt elbűvöl. A Magyar Cirkuszművészeti Múzeum gazdag tárgygyűjteménye személyes történeteket őriz. A látogatók itt kortárs alkotók cirkuszművészetre reflektáló munkáival találkozhatnak, és interaktív tárlatvezetéssel járhatják be a Nincs mááásik! 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz kiállítást. A Yunus Emre Török Kulturális Intézetben a népi kézművesség kerül a középpontba, a kézműves alkotásokkal berendezett nemezsátor mellett a műhelyek működéséből is ízelítőt kapnak az érdeklődők, megtekinthetik például a kilimszövést. A nemrégiben átadott csúcsmodern Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ a restaurálás és a magyar festészet remekei iránt érdeklődőket várja, az intézményben jelenleg többek között Munkácsy Mihály, Czóbel Béla és Szinyei Merse Pál művein dolgoznak a szakemberek. A Kiskép Galériában a kortárs magyar üvegművészet lenyűgöző alkotásaival találkozhatnak a látogatók. A Memento parkban a politikai propagandáé és a szocializmus tárgykultúrájáé a főszerep, az esemény végén a korszak ikonikus csemegéinek bemutatójára, kóstolására is sor kerül.

Az új helyszínek között szerepel a főváros egyik leghangulatosabb pontja, Gül baba türbéje Fotó: MTI/MTVA/Róka László

A fesztiválon idén is lehetőség nyílik a művészekkel való találkozásra. Megnyitja kapuit a Budakalászi Műteremház, ahol az alkotók mutatják be műtermeiket, illetve kis műhelymunkák, közös alkotások is lesznek. A Fiatal Képzőművészek Stúdiójának székhelyén található négy műteremben fiatal művészek dolgoznak, velük is megismerkedhetnek a résztvevők.

A Műtárgyak éjszakája programsorozat résztvevői a jelentős hazai múzeumok és galériák. A már bemutatott helyszíneken túl az Óbudai Múzeum, a Műcsarnok, a Budapesti Történeti Múzeum–Vármúzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Ráth György-villa, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a TOBE Gallery, a Várfok Galéria, az Einspach Fine Art & Photography, a Virág Judit Galéria és a Kieselbach Galéria is izgalmas programokkal, kiállításokkal, tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket.

Ha ti is alkotnátok – A programsorozaton az eddigi évekhez hasonlóan idén is megtapasztalhatják a résztvevők az alkotás örömét. A Budakalászi Műteremházban a BUMM művészei tartanak miniworkshopot, az általuk létrehozott mintákat betonból készült dúccal lehet papírra, textilre, esetleg otthonról hozott ruhadarabra nyomtatni. A Herendi Porcelánpalotában a porcelánrózsa-formázást és a porcelánfestést is ki lehet próbálni. A Török Kulturális Intézetben nemcsak műtárgybemutatón lehet részt venni, hanem kisebb nemeztárgyak készítésére is van lehetőség.

A bélyeg-, érem- vagy képeslapgyűjtők az Oktogon Filatélia Bt.-t kereshetik fel szaktanácsadásért és értékbecslésért. A kortárs kerámia és a lakberendezés rajongói pedig ne hagyják ki a Fabrika Stúdió eseményét, amelyen Bartis Kata alkotásaival ismerkedhetnek meg a Fabrika bútorai között. A június 18-i filmvetítés helyszíne a Bem Mozi, ahol A mű szerző nélkül című filmet lehet megtekinteni, amely az egyik legnevesebb kortárs festő, Gerhard Richter életén alapul.

Részletes információ itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.