Karácsony a drogériában

László Miklós Illatszertár című darabja az 1987-es tévéjáték után számtalan felújítást ért meg, és a mai napig előszeretettel tűzik műsorukra a fővárosi és vidéki színházak. A Kecskeméti Katona József Színház közvetlenül a karácsonyt megelőző napokban játszódó szerelmi történettel búcsúztatta az ó- és kezdte meg az új évet.

B. Orbán Emese
2020. 01. 06. 11:29
KŐSZEGI Ákos; Märcz Fruzsina;
Sipos úr (Kőszegi Ákos) és Rátz kisasszony (Märcz Fruzsina) is derekasan állta a vevők rohamát Fotó: Ujvári Sándor Forrás: MTI/Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1938-ban Amerikába költözött, 1973-ban amerikai állampolgárként elhunyt László Miklós a MGM filmstúdió szerződéses munkatársa volt. Akár meg is gazdagodhatott volna az 1936-ban írt romantikus vígjátékából, ha nem mond le a megfilmesítés jogai­ról. Merthogy 1940-ben elkészült az első filmváltozat, The Shop Around the Corner (Saroküzlet), James Stewart és Margaret Sullivan főszereplésével. Majd musicalként vitték vászonra 1949-ben Judy Garlanddal és Buster Keatonnal, In the Good Old Summertime, 1998-ban pedig You’ve Got Mail (A szerelem hálójában) címmel, Tom Hanks és Meg Ryan alakításával. New Yorkban a musicalt színpadon 1963-ban játszották, majd 2013 karácsonyán Los Angelesben a színdarab eredeti formájában került az amerikai közönség elé. Ezt megelőzte egy 2009-es előadás, ami viszont nem adta vissza a mű eredeti hangulatát, mivel László Miklós hagyatékát gondozó unokaöccse nem tud magyarul és egy szó szerinti angol fordítást használt fel a szövegkönyv írásához. Mark Brokaw, a 2013-as darab rendezője akkoriban így nyilatkozott: „Meglepődtem a jellemformálás és a cselekmény szálainak sokszínűségén, ez nagyon okosan megszerkesztett darab.”

Ezt a nagyon okosan megszerkesztett darabot kissé, de nem lényegiekben írták át a Mohácsi testvérek és rendezte meg Mohácsi János Kecskeméten. Általában szeretek hamar túl lenni azon, ami kellemetlen. Nem tartom magamban, ami nem tetszett, hogy utána írhassak arról, ami szerintem jó volt. Nos, Mohácsi János kicsit túlzásba vitte a helyzetkomikumból adódó lehetőségeket. A némafilmekből ismerős végtelenített börleszkjeleneteket láthattunk, csak fölöttébb zajosan. Kész csoda, hogy maradt bármi is épen a drogéria berendezéséből és árukészletéből. Ha már a berendezésnél tartunk, az amúgy korrekt és funkcionális díszlettel kapcsolatban is van egy megjegyzésem: nem túl szerencsés az ennyire sötét tónusú bútorzat, főleg, ha az körbeöleli a színpadot és több méter magasan tornyosul.

Sipos úr (Kőszegi Ákos) és Rátz kisasszony (Märcz Fruzsina) is derekasan állta a vevők rohamát
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Ami a színészi játékot illeti, azon túlmenően, hogy érződött, a darab nincs még bejáratva, illetve a színész is csak ember, és végül is január 3-án, közvetlenül a premier másnapján ültem be a nézőtérre árgus szemekkel figyelni, hogy mibe köthetek bele, nos, a színészi játékról csak jót tudok mondani.

Egyrészt nagyon jó volt az összjáték, az egymásra figyelés, elhittük, hogy a szereplők azok, akiket játszanak és olyan közöttük a viszony. Az Illatszertár sokszereplős darab, Kecskeméten egy adott pillanatban majdnem mind a 23 színész ott tolongott a Hammerschmidt illatszertárban. Kocsis Pált megsajnáltuk a családjáért gürcölő Hammerschmidt úr, a kereskedő szerepében, akinek gyerme­keit nem érdekli a bolt, felesége megcsalja, ezért szívinfarktust kap, amit épphogy túlél. Szívből drukkoltunk a boltban egymás életét megkeserítő, egymással ismeretlenül levelező és ezáltal egymásba szerelmes Asztalos úrnak (Adorjáni Bálint teljesen új arcát mutatja a bizonytalan, gátlásos alkalmazott szerepében) és Balázs Rozália kisasszonynak (Decsi Edit), Orth Péter a selyemfiú, nőcsábász Kádár úr, Kőszegi Ákos Sipos úr, míg Lakatos Máté a küldöncből kényszerből segéddé avanzsált Árpád szerepében alakított emlékezeteset.

Az epizódszereplők közül az abszolút bizonytalan, minden eladó idegeire menő, folyton visszatérő vevő szerepébe bújt Réti Erika érdemel dicséretet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.