A TOBE Gallery hagyományos módon várja látogatóit

Winter Show – The Nightmare Before Xmas címmel nyílt rendhagyó, ünnepi kiállítás a TOBE Galleryben. A december 22-ig látogatható tárlat ünnepi, hiszen adventi, rendhagyó voltára pedig alcíme utal.

2020. 12. 09. 7:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alcím Tim Burton, a kísérletező amerikai filmrendező 1993-as, első animációs mozijának címét – The ­Nightmare Before Christmas, magyarul Karácsonyi lidércnyomás – kölcsönözte a galéria. Mondhatni, szokatlan utalás így advent idején, ám szokatlan a helyzet, amit ránk kényszerít a világjárvány. Noha a pandémia önmagában eléggé horrorisztikus, vajon miért fejelték meg ezt a kurátorok egy horrorfilmet idéző tárlattal? Puskás Bea és Opitz Tomas a Tim Burton maga írta és illusztrálta verses mesekönyvéről – amely alapján a filmjét forgatta a rendező – úgy tartja, nem a horror fő jellemzője, inkább abszurd humora. A film kedves és finom megjelenítési módját, illetve a horrorisztikus elemeit a falon egymásnak felelő figurális és ­absztrakt művek párbeszédével igyekeznek megjeleníteni.

Szándékuk szerint a kiállítás kísérletet tesz arra, hogy a művészet által belső démonjaink megnyugvásra találjanak és így a decemberi ünnepekre való készülés se váljon lidércessé.

Rendhagyó az is, hogy az alapve­tően hazai és dél-amerikai, kortárs fotóművészetet gondozó galéria most nyitott a képzőművészet egyéb ágai irányába, így a karácsonyi tárlaton festmény vagy üvegalkotás szintén megtekinthető, amely munkák vendégművészek, azaz nem a TOBE által menedzselt alkotók, tehetségét tükrözik.

– Olyan képzőművészek munkáit válogattuk be, akikkel a közönség egyrészt ritkábban találkozik, valamint munkásságuk olyan mélyebb gondolatiságot hordoz magában, ami erre az egész „rémálomra” utal. Nem elég egy futó pillantás, nem elég az online felület, ahhoz, hogy teljes mértékben át lehessen érezni ezeknek a munkáknak a mondanivalóját, illetve az alkotói folyamatot. Másrészt, azért is választottunk be a tárlatba képzőművészeti munkákat, hogy megerősítsük azt: együtt tudnak élni, kommunikálni a fotográfiával, vagyis az egyik ne zárja ki a másik helyét/terét – fogalmazott Opitz Tomas.

A tárlat keddtől péntekig 14 és 19 óra között, szombaton és vasárnap 11 és 15 óra között látogatható. Zárásként pedig a kiállító alkotók névsora: Bede Kincső, Bohus Réka, Carolina Chocron, Ali Cordero Casal, Gab­riel Dubuc, Forgó Árpád, Gál András, Cristina Kahlo, Dora ­Kontha, Kuzo, ­Jean-François ­Lepage, Mészáros László, Rocío Montoya, Opitz Tomas, Sipos Balázs, Standovár Júlia, Carla Tabora, Dafna Talmor, Astrid Van Dam, Zeus.

ZEUS: The Children's Own Treasure Book
Fotó: TOBE

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.