Két különleges koncerttel kezdődik az április a Fonóban

A Fonó áprilisban is izgalmas mű­vésztalálkozásoknak ad otthont, melyeket minden szerdán és szombaton láthat-hallhat a közönség az online térben. Két, egymástól eltérő stílusú esttel kezdődik a hónap. Közös bennük, hogy virtuóz előadók veszik kezükbe a hangszert. Mindkét koncert ingyenesen követhető a Fonó on­line felületein.

2021. 03. 30. 7:57
null
Szakál Tamás Fotó: Barcsik Géza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton este fél nyolctól a kávéházi zene és a sanzonok világába viszi az érdeklődőket Szakál Tamás, Darvas Kristóf és Soós Márton koncertje. A trió a magyar akusztikus élőzene különböző árnyalatait képviselő három zenészből alakult. Találkozik náluk a dzsessz érintésével a magyar sanzon és a kuplé műfaja, valamint a múlt századi kávéházi, szórakoztató zene egy színpadon. A trió zenei irányát az akusztikus hangzásbeli közös pont szabja meg.

Soós Márton (nagybőgő), Darvas Kristóf (zongora) és Szakál Tamás (hegedű) a sanzonok világába viszi az érdeklődőket
Fotó: Barcsik Géza

Tavaly alapítottak egy nagyobb létszámú formációt, mely a Blue Canarro Group nevet kapta. Ez magában foglalja a manouche swing hazai képviselőjének, a Canarro zenekarnak a nevét, mint egyik kiindulópontja közös zenéléseik színterének, de stílusában és tagjait tekintve is eltér a két formáció.

Jövő szerda este két virtuóz kobzás, Szlama László és Bolya Mátyás duóját hallhatjuk. A többféle zenekari formáció­ban játszó zenészek a KobzART alapítói, mely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének pengetős zenei műhelye. Tagjainak fő hangszere a koboz, de előszeretettel veszik elő a citerát is.

A két virtuóz kobzás: Bólya Mátyás és Szlama László
Fotó: Barcsik Géza

Repertoárjuk népzenei és történeti zenei alapokon nyugszik, hangszeres kamarazenei összeállítá­saik fontos eleme az improvizáció. Műsoraik­ban Balassi énekelt versei vagy a közel-keleti zene motívumai egyaránt felbukkannak, magával ragadó, kultúrák és évszázadok közötti barangolásra csábítva a hallgatót. Az eseményt a Fonó Facebook-oldalán és a kezdő időponttól kezdve aznap éjfélig a Fonó honlapján követhetik, valamint a YouTube-on visszanézhető a koncert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.