Kiállítással emlékeznek IV. Károly és családjának száműzetésére

„Fiat voluntas tua” elnevezésű kiállítással emlékezik meg boldog IV. Károly királyról a Győri Egyházmegye.

Forrás: MTI2020. 10. 05. 14:00
IV. Kroly; Habsburg Ott; Zita, Bourbon
Budapest, 1916. december 30. IV. Károly, az új magyar király, felesége: Zita királyné, valamint fiuk, Habsburg Ottó a koronázás után a Királyi palotában. A reprodukció készítésének pontos dátuma ismeretlen. MTI Fotó: - Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Győri Egyházmegye tájékoztatása szerint a tárlaton látható fotográfiák boldog IV. Károly, utolsó magyar uralkodónak és családjának 1921 és 1922 közötti időszakát emelik ki, de a király halála utáni évekből is bemutat néhány momentumot, egyebek mellett Zita királyné és Habsburg Ottó 1968-as funchali látogatását.

A fotográfiákat Manuel de Olim Perestrello portugál fényképész készítette. A képek több-kevesebb eltéréssel időrendben mutatják be a száműzetést, a Madeira szigetére történő megérkezést és IV. Károly király temetését. A fotográfiák elhelyezése az időrendiséghez való igazodás mellett egyfajta lelki út bemutatására törekszik: míg az első terem középső, négyes elosztású tércikkelyeiben a Madeirán töltött utolsó hónapokat lehet körbejárni az óramutató járásának megfelelően, addig a terem falain, körben a temetési menetről készült fotósorozat látható. Az így kirajzolódó térszerkezet a bentről kifelé tartó körkörös mozgás által az alászállás és felemelkedés vertikális dimenzióira mutathat rá, vagyis a száműzetés fájdalmától, a haza elveszítésétől, a megaláztatástól, az elárulástól a betegség hordozásán és a halálon keresztül az „égi haza” megtalálásáig. „Ez valójában minden ember útja, és éppen ezért IV. Károly király élete és szenvedése egyetemes érvényűvé válhat a kiállított fotósorozaton keresztül” – olvasható a kiállítás leírásában.

A kiállítás címe, a Fiat voluntas tua – Legyen meg a te akaratod, IV. Károly utolsó szavai voltak, amelyeket halálos ágyán mondott, 34 évesen Madeira szigetén. A tárlat november 15-ig, csütörtöktől és vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

A szociális érzékenység királynéja

Harminc éve, 1989. március 14-én halt meg Zita királyné. Jóllehet alig két évig volt magyar királyné, IV. Károly uralkodása idején meghatározó szerepet töltött be a magyar közéletben; hasonlóan 1921 októberéhez, amikor férje oldalán részt vett annak második visszatérési kísérletében.

A Bourbon–Pármai-dinasztia tagjaként született Zita tizenkilenc évesen, 1911. október 21-én ment férjhez Károly főherceghez. Igen szerencsés módon a pár úgy tudott „királyi” házasságot kötni, hogy emellett szerelmi kapcsolat is kialakult közöttük.

Ekkor nagyon valószínűtlen eseménynek tűnt, hogy alig öt évvel később Ferenc Ferdinánd trónörökös, majd I. Ferenc József halála után Károly császár és király lesz. Mindennek következtében Zita 24 évesen vált az ötvenkétmillió fős lakosságú Osztrák–Magyar Monarchia uralkodónéjává. 1916. december 30-án Zitát magyar királynévá koronázták. Már főhercegnőként intenzív magyartanulásba kezdett, de tény, hogy a szertartás előtt német nyelvű gyóntatót kért magának. A királyi pár még a szertartás napján visszautazott Bécsbe.

A Zita királynéról szóló teljes cikkünket ITT olvashatják.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.