Kiosztották a 17. Anilogue fesztivál díjait

A nemzetközi animációs filmfesztiválon öt egészestés animáció versenyzett, a nyertes a Kabul fecskéi lett. Buñuel a teknősök labirintusában közönségdíjat kapott.

Magyar Nemzet
2019. 12. 01. 18:17
null
Buñuel a teknősök labirintusában közönségdíjat kapott
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 17. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon öt egészestés animáció versenyzett, a nyertes a Kabul fecskéi lett. Zabou Breitman és Eléa Gobbé-Mévellec alkotása a korábban magyarul is megjelent regény filmváltozata, a téma egy megindító szerelmi történet az afganisztáni tálib uralom idején. A bolgár Petya Zlateva, az olasz Andrea Martignoni és Jurik Kristóf alkotta zsűri kiemelte, hogy „a gyönyörű akvarell technika és a megrendítő történet mindvégig lebilincselte a közönség figyelmét”.

A herceg utazása című film a zsűri külön elismerését kapta. A francia Jean-François Laguionie új munkája azért érdemelte ki az elismerést, mert „ez a csodálatos tündérmese arra hívja a nézőt, hogy végig utazzon a múltján, a jelenén és a lehetséges jövőjén. Mesterien kivitelezett, különleges alkotás.”

A rövidfilmes szekcióban 16 ország 24 alkotása versenyzett, ezek közül a cseh Daria Kashcheeva Lány című filmjének ítélte az olasz Paola Bristotból, az észt Janno Põldmából és Gelley Bálintból álló zsűri a Best of Anilogue Díjat.

Buñuel a teknősök labirintusában közönségdíjat kapott

Idén először 20, kifejezetten gyerekeknek készült animáció is versenyzett. A gyerekfilmek – és a diákzsűri díjának – győztese is Martin Smatana A papírsárkány című animációja. A zsűri értékelte annak „komplexitását, érzelmi gazdagságát, a technikai megoldásokat, és a felhasznált anyagok magas színvonalát, amik szépen illeszkedtek a mű tartalmához”. A diákzsűri aláhúzta, hogy a film „egy tabu témát, szeretteink elvesztésének feldolgozását átérezhetően adja át a közönség felé”.

A közönségdíjat az egészestés filmek közül a spanyol Salvador Simó Buñuel a teknősök labirintusában című dokuja kapta, a rövidfilmek közül Bruno Tondeur a Bordák ketrecében, a gyerekfilmek közül pedig Szeiler Péter és Fritz Zoltán Hajótöröttek – fogjunk halat című ismeretterjesztő animációs sorozatának új epizódja nyerte.

Az ötnapos fesztiválon 13 egészestés filmet és 300 új rövid animációt láthatott a közönség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.