Kitartás, alázat és szakmai tudás

A színházakban és operaházakban bemutatott művek nemcsak a színészi játéktól, az ötletes rendezéstől és a kívánt hangulatot teremtő díszlettől lesznek feledhetetlenek, a színpadi jelmezeket készítő varrónők is hozzáteszik a magukét a világot jelentő deszkák varázslatos világához. A Jelmez-Art Kft. idén ünnepeli fennállásának 25. évfordulóját, a manufaktúra Európa legnevesebb színhá­zait és operaházait látja el kézzel varrott jelmezekkel és fejdíszekkel. Két hétig látható a munkáikból rendezett visszatekintő jelmezkiállítás a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

2020. 11. 05. 9:15
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varázslatos világban érzi magát az ember, ahogy a ruhaköltemények között sétál: a színek, az anyagok, a ruhák esése egy-egy előadásra emlékezteti a nosztalgiázó közönséget. A kiállításon jelmezrajzok, fényképek, művészeti alkotások, kiegészítők ritkán bemutatott darabjai is reprezentálják a Jelmez-Art Kft. 25 éves munkáját. 1995-ben csupán néhány fővel indította útjára vállalkozását a szolnoki Debreczeni Ildikó, aki akkoriban a Szigligeti Színháznak dolgozott. Ma a vállalkozás bevételeinek 75 százaléka exporttevékenységből származik. Egyedi méretű kosztümök, promóciós bábok kivitelezését vállalják színházi, filmes, táncos, opera- és egyéb színpadi produkciókhoz. A jelmezek idézhetik bármely történelmi kor vagy nemzet viseletét, de a nagyobb kreativitást igénylő futurisztikus jelmezek elkészítésétől sem riadnak vissza. Az összesen hatvanfős, sikeres csapat 14 különböző országba készít színpadi öltözékeket. Sikerük titka, hogy hisznek önmagukban és a hivatásukban, mert tudják, hogy a XXI. században is létjogosultsága van a szívvel-lélekkel végzett fizikai munkának.

Fotó: Havran Zoltán

Úgy gondolják, a hazai szabás-varrás és jelmezkészítés a pályakezdőknek és -módosítóknak is lehetőségeket tartogat, amennyiben kreativitásukkal szeretnének egy stabil, biztos jövedelemforrást jelentő, gyümölcsöző lehetőségekkel teli szakmában elhelyezkedni.

Gombos Judit színművész, a Szigligeti Színház örökös tagja nyitotta meg a kiállítást, majd Kállai Mária ország­gyűlési képviselő köszöntötte a vállalkozást. Háttérszakmai konferenciát is rendeztek a kiállításmegnyitó délutánján, ahol szó volt a Jelmez-Art Kft. műhelytitkairól, betekinthettek a varróműhelyek tevékenységébe és magyar jelmeztervezők előadásait hallhatta a közönség. Este pedig gálaműsorral ünnepeltek. A kiállításon Húros Annamária Dóri jelmez- és díszlettervezővel beszélgettünk, akinek negyven éve itt kezdődött a pályája Szolnokon. – Mindig egy-egy darabra van szerződésem, általában a díszlet és a jelmezek készítését is vállalom. Ez a századfordulós ruha a Naftalin című darabban szerepelt, Balázs Péter rendezte. Ez a másik a Szent Péter esernyője pöttyös ruhája – mutatta be munkáit a jelmeztervező, aki senkivel sem összekeverhető stílust teremtett a szakmájában. Szinte valamennyi műfajhoz tervezett látványt, jelmezt, a produkciók száma négyszázhoz közelít. – Hogyan készülnek a jelmezeim? Először természetesen elolvasom a darabot, aztán főzök, aztán újra elolvasom, és lassan megjelennek a gondolataimban a szereplők. Majd találkozom a rendezővel, megmutatom a rajzokat, és elindul a folyamat. Nagyon szeretem a munkám változatosságát, izgalmas, ahogy egyik témából esik az ember a másikba. Nekem ez az életem, és ez egy boldog élet – vallja Húros Annamária Dóri.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.