Komolyzene, ami átível a határokon és összeköt

A Virtuózok hatodik évada idén átlépi hazánk határait, ugyanis a visegrádi négyek tagállamai – Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia –, valamint vendégként Szerbia tehetségeit nézők millió ismerhetik meg az öt ország televíziós csatornáin november 27-től (Magyarországon a Duna Televízióban lesz látható). A magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló program kapcsán az Origó Filmstúdióban Balog Zoltán miniszterelnöki biztos szerdán hangsúlyozta, a közép-európai kultúra összeköt bennünket.

2020. 09. 16. 15:45
null
Peller Mariann a Virtuózok Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérföldkőhöz érkezett a nagy sikerű, nemzetközi szinten is ismert Virtuózok komolyzenei tehetségkutató. A műsor hatodik évadában, idén először, a visegrádi négyek, vagyis Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia mellett Szerbia tehetségeit is bemutatja. A Virtuózok V4+ Közös nyelven zenélünk klasszikus zenei televíziós tehetségkutató célja, hogy ne csak a részt vevő országok komolyzenei sokszínűségét, hanem a határokon átívelő közös közép- és kelet-európai kultúránkat is népszerűsítse.

Balog Zoltán társadalmi ügyekért, valamint a Virtuózok V4+ programsorozat koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos az eseményen hangsúlyozta, azért fontos a magyar kormánynak ez a program, mert a közép-európai kultúra köt össze bennünket, ahogy azt a Virtuózok V4+ mottója is megfogalmazza. „Európának ez a régiója számos konfliktustól szenvedett az elmúlt évszázadok során, ám azt szeretnénk, ha a jövő a békéről és a gyarapodásról szólna” – emelte ki a miniszterelnöki biztos.

Balog Zoltán a Virtuózok V4+ programsorozat koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos és Thomas Gottschalk műsorvezető
Fotók: Havran Zoltán

Majd hozzáfűzte: a Virtuózok bebizonyította, hogy a közszolgálat is lehet érdekes, sikeres, vonzó, és produkálhat nagyon magas nézőszámot. Mint rámutatott, ezért is vállalta a program védnökségét Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita. „Szerbiából jelentkezett a legtöbb tehetséges fiatal, ebben kifejeződik az a vágy, hogy szeretnének hozzánk tartozni, hiszen kulturálisan már összetartozunk” – fejtette ki Balog Zoltán. Végül hozzátette, nagyon büszke arra, hogy ez a Peller Mariann által kitalált magyar produkció, amelyet november 27-től tűznek műsorra, világsiker lett. Ezt bizonyítják a fantasztikus résztvevők, a zsűritagok, a művészek is.

Peller Mariann, a Virtuózok alapítója és producere köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy amikor 2013-ban létrejött ez az álom, 1,3 millióan nézték a műsort. Köszönet illeti a projekt létrejöttéért, támogatásáért Balog Zoltánt és Kásler Miklós minisztert. Mint mondta, az Origó Filmstúdiónak is köszönet jár, hogy itt jöhet létre a produkció, így olyan helyen forgathatnak, ahol a Die Hard és a Dűne is készült.

Peller Mariann, a Virtuózok alapítója és producere

A műsornak egyébként minden országból egy-egy győztese lesz, vagyis összesen öt nyertest hirdet a hat főből álló, nemzetközi zsűri. A legkiválóbb fiatal zenei tehetségek pedig pénzjutalomban részesülnek (fejenként bruttó 15 ezer euró). A szerdai tájékoztatón részt vett Thomas Gottschalk, a Virtuózok V4+ műsorvezetője, szuperzsűritag, valamint Plácido Domingo Jr. énekes, dalszerző, a Virtuózok V4+ főcímzenéjének szerzője is. Továbbá a zsűritagok is bemutatkoztak: Coco König színésznő, szuperzsűritag, Alicja Wegorzewska opera-énekesnő, lengyel zsűritag, Peter Valentovic karmester, szlovák zsűritag, Gabriela Bohacova zenei fesztivál művészeti igazgató, cseh zsűritag, Silvana Grujic, a Radiotelevision of Serbia, zenei osztály vezetője, zongoraművész, zenetudós, szerb zsűritag, valamint Miklósa Erika opera-énekesnő, magyar zsűritag, aki a kezdetektől végigkísérte a műsor útját, fejlődését.

Miklósa Erika, a Virtuózok magyar zsűritagja első pillanattól jelen van a műsorban

A Kossuth-díjas opera-énekesnő, akit idén választottak be a Halhatatlanok Társulatába, a Magyar Nemzetnek kifejtette, nagyon büszkén ül a zsűriben, hiszen az első pillanattól jelen van a műsorban. Mint mondta, a Virtuózok üzenete, hogy a zene mindig átsegít a nehézségeken, boldogságot ad, kell a túléléshez. – Szerbia jelenléte pedig különösen fontos számomra, mert a gyerekkorom nagy részét ott töltöttem, így mélyen kötődöm az országhoz. A szerb népzene, néptánc része volt az életemnek, s most megható pillanatokat éltem át a gyerekek produkcióit látva – nyilatkozta a magyar zsűritag.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.