Közös magyar és román fellépés a nagyváradi kultúra önállóságáért

A nagyváradi kulturális intézmények az önálló helyi kultúra fontosságára hívták fel a figyelmet pénteki rendezvényükön. A színházi társulatok tagjai a nézők közé vegyülve osztották szét azokat a szórólapokat, melyeknek a szövegét Ioana Dragoș Gajdó román és Sebestyén Hunor magyar színművész olvasta fel. Korábban a Magyar Nemzet írt arról, hogy a Magyar Teátrumi Társaság is bejelentette kiállását a nagyváradi színház mellett.

Forrás: maszol.ro2021. 05. 22. 10:29
null
Szívhez szóló dallamok csendültek fel a nagyváradi kultúráért Forrás: Fried Noémi Lujza - maszol.ro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Pénteken este a nagyváradi Szent László (Unirii) téren gyülekeztek mindazok, akiknek még számít a nagyváradi színházak és filharmónia sorsa. A kulturális intézmények közös performansszal hívták fel a figyelmet a nagyváradi kultúra önállóságának a fontosságára” – írja a Maszol.ro portál.

Nem voltak hangzatos beszédek, ellenben szívhez szólóan csendültek fel az Anatevka dallamai az összevonástól fenyegetett Nagyváradi Állami Filharmónia zenészeinek a hangszerein.

A Hegedűs a háztetőn című musical mind a Szigligeti Társulat, mind a Iosif Vulcan Társulat repertoárján szerepelt, a szeretett otthon elhagyásáról szóló dal szövege pedig finoman fogalmazva is áthallásos, hiszen a társulatok tagjainak és a zenészeknek a sorsa is bizonytalan jelenleg.

Nemcsak a két színtársulat, hanem a Liliput és az Arcadia bábtársulatok tagjai és a Nagyvárad Táncegyüttes táncosai is ott voltak a főtéren, ahol az összegyűltek tapssal honorálták a kétnyelvű előadást.

A társulatok tagjai ezután a nézők közé vegyülve osztották szét azokat a szórólapokat, melyeknek a szövegét Ioana Dragoș Gajdó és Sebestyén Hunor színművészek olvasták fel.

Szívhez szóló dallamok csendültek fel a nagyváradi kultúráért
Fotó: Maszol.ro/Fried Noémi Lujza

A lapokon az alábbi pontok szerepelnek:

„INTEGRITÁS

Nem akarjuk a szerződések egyoldalú megváltoztatását, módosítását. Ez az eljárás megfosztja a munkavállalót kiérdemelt jogaitól, a biztonságérzettől, a jövőképtől, és veszélyezteti a társulatok integritását.

ÖNRENDELKEZÉS

Nem akarjuk a kulturális intézmények összevonását. Továbbra is önállóan szeretnénk gazdálkodni a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal, saját művészi hitvallásunk szellemében. Meggyőződésünk, hogy az önálló intézményi működés a minőség és a sokszínűség garanciája.

ÁLLANDÓ TÁRSULAT

Nem akarjuk a befogadó- és/vagy projektalapú színházat, mert ez az állandó társulatok megszűnését vonná maga után, és kiszolgáltatná a művészetet a szórakoztatóipari szempontoknak.

MÉLTÓSÁG

Kérjük a kultúra és a kulturális dolgozók méltóságának tiszteletben tartását, és visszautasítunk minden olyan döntést, ami akár a politikai hatalomnak, akár a szakszerűtlenségnek kiszolgáltatja a művészi alkotást.

KÖZÖNSÉG

Hisszük, hogy Bihar megye román és magyar lakosságának alanyi joga van saját kulturális intézményeihez. Meggyőződésünk, hogy az összevonás káros hatással lenne a kulturális szokásokra, szegényebbé tenné a közönséget, és csökkentené a régió vonzerejét.”

A nagyváradi művészek mellett egyébként kiállt a szakma is, velük egy időben többek között a szatmári magyar és román társulat, a temesvári magyar színház, a kolozsvári állami magyar színház, az udvarhelyi színház és a gyergyószentmiklósi színház is szolidaritási akciót hirdetett.

Az összevonás ellen indított petíció IDE kattintva írható alá.

A Maszol.ro portál eredeti cikke további képekkel IDE kattintva érhető el.

Kiáll a nagyváradi magyar színház mellett a Magyar Teátrumi Társaság

A Magyar Teátrumi Társaság párbeszédet kezdeményez a román és magyar kulturális tárca között annak érdekében, hogy a nagyváradi Szigligeti Színház továbbra is önálló intézményként működhessen, és „elfoglalhassa méltó helyét a román nemzeti kulturális intézmények között”.

„A legnagyobb hazai előadó-művészeti érdekképviseleti szervezetként magunkénak érezzük a nagyváradi magyar nyelvű színház ügyét, és osztjuk azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a tervezett változtatások következtében megszűnhet az önálló magyar színház Nagyváradon. Ezzel pedig a határon túli magyar nyelvű színjátszás egyik pótolhatatlan bázisa semmisülhet meg” – jelentették ki a lapunkhoz eljuttatott közleményükben.

A színházszakmai szervezet a napokban értesült a romániai Bihar megyei önkormányzat azon tervéről, amely szerint egyetlen közös intézménnyé kívánják összeolvasztani a Szigligeti Színházat, a Regina Maria Színházat és a Nagyváradi Állami Filharmóniát. Lapunk is megírta, hogy a „költséghatékonyságra” hivatkozva tervezik összevonni az említett intézményeket, a román színház színészei is nyílt levélben tiltakoztak a liberális párti Ilie Bolojan által vezetett megyei önkormányzat tervei ellen.

Korábbi cikkünk teljes tartalma IDE kattintva érhető el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.