Létfontosságú támogatás a tehetséges fiataloknak

A Nemzeti Tehetség Program jó példa arra, hogy összefogással milyen messzire lehet jutni. A program az adófizetők 1%-os felajánlásaiból és központi költségvetési forrásból támogatja a fiatalokat. Lantos Krisztinával, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetőjével beszélgettünk.

Izsó Zita
2020. 05. 17. 9:11
null
Lantos Krisztina Forrás: Nemzeti Tehetség Program
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több, mint tíz éve működik a Nemzeti Tehetség Program. Mi teszi ezt a programot annyira különlegessé, mi az elmúlt időszak legnagyobb eredménye?

– A Nemzeti Tehetség Program (NTP) az egyik legszebb példája annak, hogy vannak olyan ügyek, amelyek mellett a társadalom széles rétege kiáll, és amely azt bizonyítja, hogy az összefogás hosszú távú, megkérdőjelezhetetlen eredményeket hozhat. A Program az adófizetők 1%-os felajánlásaiból és központi költségvetési támogatásból működik, amelynek köszönhetően 2020-ban mintegy 3,3 milliárd forint fordítható a tehetségek segítésére. Az egyéni 1% felajánlásokat a kormány hasonló nagyságrendű összeggel egészíti ki, vagyis minél több 1%-felajánlás érkezik a 1823-as technikai számra, annál nagyobb összeggel gazdálkodhat a következő évben a Nemzeti Tehetség Program. Így, az elmúlt 10 évben a Nemzeti Tehetség Program 21 milliárd forintnyi támogatást nyújtott közvetlen és közvetett módon a hazai és a külhoni tehetségeknek, több, mint 14.000 program támogatásával és ösztöndíjak odaítélésével. Ez egy nagyon sokszínű és összetett program, amelynek szakmai koordinálása az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságához tartozik, míg a pályázatok lebonyolítását az EMET végzi.

– Mivel tudnak elsősorban segíteni a tehetséges fiataloknak?

– A Program egyik legnépszerűbb pályázati felhívása, amely egyéni támogatást, ösztöndíjat nyújt a tehetséges fiataloknak, a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj, amely 2015-ös első meghirdetése óta több mint 3500 fiatalnak nyújtott támogatást. A pályázók az ösztöndíjat tehetségük fejlesztésére fordíthatják, például külföldi, személyre szabott egyéni továbbképzésen vehetnek részt, fejlődésükhöz szükséges eszközöket, például számítógépet, hangszert, fellépőruhát vásárolhatnak.

Az elmúlt hetek egyik nagy sikerét Majzik Lionel asztrofotós érte el, aki a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjból egy speciális, égi fényképezésre alkalmas távcsövet vásárolt. Az egyik fotóját április 3-án a NASA a nap asztrofotójának választotta. De büszkék vagyunk arra is, hogy egy szlovákiai magyar operaénekes tehetségünk, Janszó Orsolya az ösztöndíjnak köszönhetően juthatott ki a Hágai Királyi Művészeti Akadémiára.

A Program emellett számos tehetséggondozó, tehetségsegítő intézmény, szervezet munkáját támogatja annak érdekében, hogy a tehetséges fiatalok személyre szabottan kapjanak segítséget képességeik fejlesztésében, ismereteik gyarapításában.

– Milyen típusú pályázatokat írnak ki, és melyek a legnépszerűbbek?

– Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) 2020. április 27-én első körben 22 pályázati felhívást tett közzé honlapján (www.emet.gov.hu). A kihirdetett pályázatok között szerepel olyan, melyre magánszemélyek, és olyan is, amelyre tehetséggondozó, tehetségsegítő szervezetek, alap-, közép- vagy felsőfokú hazai és határon túli oktatási intézmények tehetségeket támogató programjai pályázhatnak. Széles azoknak a tehetségterületeknek a palettája, melyek forráshoz juthatnak. A felhívások között szerepel mások mellett természettudományos és digitális kompetenciák fejlesztését, anyanyelvi programokat, művészeti- és sport tehetségeket támogató pályázati lehetőség. Támogatásban részesülhetnek Tehetségsegítő Tanácsok, szakkollégiumok, nagy hagyományú tanulmányi- és sportversenyek, valamint esélyegyenlőséget biztosító, speciális tehetséggondozó programok is. Idén is megjelent például az újításra ösztönző, kiemelkedően tehetséges fiatalok példaértékű innovációinak támogatását célzó konstrukció.

Lantos Krisztina
Fotó: Nemzeti Tehetség Program

– Később kapcsolatban maradnak a támogatott fiatal tehetségekkel, követik a pályájukat?

– Természetesen, a Nemzeti Tehetség Programon belül, illetve azzal együttműködve több csapat dolgozik, akik a támogatások megítélése és felhasználása után is időről időre megkeresik a tehetségeket, nyomon követik útjukat, hogy beszámolhassunk az eredményekről, sikerekről. Nem szoros ellenőrzésről beszélünk persze, de fontos az, hogy átlátható legyen, hogy ki hova jut el a kapott támogatásból. Büszkeséggel tölt el minket, hogy az eredmények vitathatatlanul bizonyítják, mennyire jó helyre kerülnek ezek az összegek, legyen szó a festőről, aki Firenzében fejlesztheti művészi készségeit, színésztehetségről, aki 15 évesen a Madách Színház darabjaiban játszhat együtt példaképeivel, csellistáról, aki a Program ösztöndíjának köszönhetően juthat hozzá egy tudásához méltó hangszerhez, vagy informatikusról, aki a támogatásból tudja beszerezni a munkájához szükséges számítógépét. A Program támogatottjai körében alumni közösség működik.

– A Nemzet Fiatal Tehetsége ösztöndíj keretén belül mentor programot indítottak. Ennek mi a jelentősége, hogy tudják egymást segíteni a fiatalok?

– Azt látjuk, hogy egy-egy ösztöndíj elnyerése felelősség is, hiszen az ösztöndíj részben tőlünk, az adófizetők felajánlásaiból jön össze. Éppen ezért szeretnénk, ha a korábbi és már sikereket elért nyertesek segítenének társadalmi felelősségvállalás keretében azoknak a jelenleg pályázó, vagy fiatal nyertes ösztöndíjasoknak, akik még most állnak a pályaválasztás előtt, vagy most készülnek egyetemi, főiskolai felvételire. Szeretnénk, ha kialakulna egy olyan közösség, amely odafigyel egymásra, tiszteli egymás sikereit, és hajlandó megosztani a sikerhez vezető út kihívásait, tapasztalatait.

– Hogyan alkalmazkodnak ehhez a jelenlegi járványhelyzethez, változott valami az elmúlt évek gyakorlatához képest?

– Idén a járványhelyzet miatt a teljes pályázati folyamat elektronikusan zajlik, és a pályázatok beadására ebben az évben 30 helyett 60 nap áll az érdeklődők rendelkezésére. A pályázó intézmények, szervezetek a 2020. szeptember 1-je előtti időszakra nem tervezhetnek olyan programelemet, amelyhez nagyobb létszámú, tömeges rendezvények, vagy 5 főnél nagyobb létszámú csoportos tehetséggondozó programokhoz kapcsolódnak. Illetve lehetőséget adtunk a jelenleg futó pályázatok esetében arra is, hogy amennyiben a járvány miatt szükséges, úgy a pályázati időszak lezárását december végéig meghosszabbíthatják.

– Mik a jövőbeni terveik, esetleg fejlesztik a programot valamilyen irányba?

– A Nemzeti Tehetség Program stratégiai célkitűzéseit a programot életre hívó országgyűlési határozat szabja meg. A Novák Katalin által vezetett Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság koordinálásával pedig kétéves cselekvési tervek készülnek, amelyeket a kormányzati szervek és a nagyobb tehetséggondozó civil szervezetekből, szakemberekből álló Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum is véleményez. Éppen ezért a Program mindig igazodik az újabb és újabb kihívásokhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.