Madártávlati perspektívájú filmsorozat készült Erdélyről

Négyrészes ismeretterjesztő sorozat készült Erdély – Ég és föld között címmel. A produkciót a hazánkban is nagy sikerű madártávlatból sorozatok mintájára, egy drónra szerelt, nagy felbontású kamerával forgatták. A természeti csodák mellett a sorozat feltárja a régi mondákat, és bemutatja a táj és a tájban élő ember viszonyát is.

2021. 05. 20. 14:35
null
Fotó: Filmever Stúdió
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pünkösdi hosszú hétvégén debütál a Duna Televízión a filmsorozat, melyet három évig készítettek az alkotók, több mint húszezer kilométert megtéve, száznál is több legendás erdélyi helyszínt bejárva.

Erdély a középkori Magyar Királyság keleti fellegvára, amely a történelem során több alkalommal védelmezte a keleti hódítókkal szemben Európát. Mégis leginkább Drakula szülőföldjeként ismerik a világon. A vámpír főúr legendájának a kultusza nemcsak a világbirodalmak vezetőit, de még Hollywoodot is meghódította, köszönhetően többek között az erdélyi származású Lugosi Béla korszakos alakításának is. Nemzetközi igényű ismeretterjesztő sorozat, amely nagy részletességgel mutatja be a Székelyföldet, mindezek ellenére mégsem készült a régióról. Ezt a hiányt pótolja az Erdély – Ég és föld között című négyrészes ismeretterjesztő sorozat.

„Régi álmunk vált valóra azzal, hogy elkészíthettük a produkciót, nagyszerű stáb dolgozott évekig rajta, remélem, sokaknak szerzünk örömet vele. Közép-európai perspektívájú, közönségbarát sorozatot készítettünk, amelyben – csakúgy, mint a hétköznapokban – megférnek egymás mellett az erdélyi népek és kultúrák. Székelyföldön mindazonáltal különösen lélekemelő volt forgatni, arra pedig nagyon büszkék vagyunk, hogy első magyar stábként kaptunk engedélyt arra, hogy a csíksomlyói búcsún moziminőségű drónfelvételeket készítsünk” – nyilatkozta Takó Sándor, a sorozat ötletgazdája, producere, társrendezője.

„Több mint húsz éve járom Erdély útjait, régóta terveztük már, hogy Erdély szellemiségét bemutassuk a nagyközönség számára. Többéves munkának értünk a végére, de nem ülünk a babérokon, jelenleg is dolgozunk egy moziverzión, valamint a sorozat nemzetközi forgalmazásra alkalmas angol nyelvű kópiáján. Erdély világszerte ismert, mégis oly keveset tud róla az ember. Hisszük, hogy határon innen és határon túl kicsit segíthetünk Erdély népszerűsítésén” – mondta Bárány Krisztián, a sorozat forgatókönyvírója és társrendezője.

A filmsorozat a Médiatanács Mecenatúra programja, valamint a Magyar Művészet Akadémia támogatásával készült. Rendezője Bárány Krisztián és Takó Sándor, forgatókönyvírója Bárány Krisztián, operatőre Derzsy András és Jorgopulos Jannis, producere Takó Sándor, szakértője Nagy József, zeneszerzője Cseh István, koproducere Kucsera Tamás Gergely, executive producere Adam Cobler, Bondár Mihály és Perecz Sándor. A sorozat narrátora Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész. Gyártó stúdió: Csillagos Ötös Film, Romis Film. Koprodukciós partner: Studio-X. Közreműködő stúdiók: Filmever, Azara Productions.

I. epizód, május 21. (péntek) 13.20

II. epizód, május 22. (szombat) 13.40

III. epizód, május 23. (vasárnap)13.25

IV. epizód, május 24. (hétfő) 13.20

Kedvcsinálónak tekintsék meg a sorozat előzetesét:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=DcWhtTXaWE4[/embed]

További információért látogassanak el a sorozat Facebook-oldalára!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.