időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Zrínyi Miklós ravatala fölött – Élő történelem a virtuális térben 18 órakor

Magyar Nemzet
2020.11.18. 17:00
Zrínyi Miklós ravatala fölött – Élő történelem a virtuális térben 18 órakor

1664. november 18-án, vadászbalesetben elhunyt a magyar történelem egyik legnagyobb alakja, a költő Zrínyi Miklós. Halálát a mai napig számos kérdés övezi, végtisztességének rítusáról pedig igencsak kevés forrás maradt az utókorra. A Zrínyi Miklós ravatala fölött című, élő interpretációs rövidfilm betekintést enged a 17. századi főnemesi végtisztességet övező rítusokba, viselettörténetbe, de még a gasztronómiába is.

A filmet az Élő történelem másként – múzeumok a virtuális térben című mintaprogram keretében, Bárány Dániel és Bárány Krisztián rendezésében készítette a Filmever Stúdió.

Partnerek: Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium, Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság. Önkénteseink: Cserépyné Varga Mária, Remeczki Imre.

A filmbemutató időpontja: 2020. 11. 18., 18:00

A beszélgetés résztvevői:

Moderátor: Bódai Dalma, az Ars et Virtus. Horvátország–Magyarország. 800 éves közös örökség című kiállítás projektmenedzsere

Dr. Bereczki Ibolya ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Zay Orsolya régész, történész, reenactor, Bethlen Gábor Hagyományőrség

Bárány Krisztián rendező, Filmever Stúdió

Dr. Szvitek Róbert történész, szakmuzeológus, az Ars et Virtus. Horvátország–Magyarország. 800 éves közös örökség című kiállítás társkurátora

A járványügyi helyzetre tekintettel a beszélgetés a Magyar Nemzeti Múzeum Facebook-oldalán élő közvetítésben zajlik itt!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.