Felvidék Ház nyílt Miskolcon

Miskolcon is nyílt épülete a Magyar Háznak, amely lehetőséget ad elmélyíteni az anyaországi és a határon túli magyarság kulturális és társadalmi  kapcsolatait.

Gőz József Miklós
2021. 01. 12. 10:10
null
A Felvidék Ház egy patinás épületben talált otthonra Fotó: Felvidék Ház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb épülete nyílt meg – igaz, hogy virtuálisan – a Magyar Háznak, e szegedi székhelyű, állami tulajdonú nonprofit vállalkozásnak, amely lehetőséget ad az anyaország és a határon túli magyarság kulturális és társadalmi kapcsolatai elmélyítésére. Megkezdte működését Miskolcon a Felvidék Ház.

A Magyar Házak gondolata Szabó Pál Csaba történésztől származik. Céljuk, hogy a külországi magyar nemzetrészek szomszédságában legyen egy olyan intézmény, amely vállalja a külhoni értékek anyaországi felmutatását, népszerűsítését.

A Felvidék Ház a miskolci Rákóczi utca 2. szám alatti patinás épületben fogadja látogatóit. A megnyitást hírül adó videón Mács Ildikó, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek körében népszerű rádiós, a ház szakmai igazgatója elmondta, hogy szerették volna a fizikai valóságban is átadni az intézményt, de a járványveszély miatt erre nem kerülhetett sor. Sőt, már rendezvényeket is terveztek, amelyeket meghiúsított a járvány.

Az első könyvbemutatón B. Kovács István felvidéki költő és író mutatkozott volna be, de a szigorítások miatt nem jött létre a találkozó. Balázs F. Attila Újrafestett rácsok című verseskötetének bemutatója, csakúgy, mint Máger Ágnes kiállítása már egyenesen az internetre készült. A róluk szóló kisfilmek közösségi oldalakon láthatók. Ugyancsak így tervezik a meghosszabbodott hatályú korlátozó intézkedések miatt a Berettyóújfaluban született Vetési Tamás Csaba Isten nekünk háttal című könyvének bemutatóját, amely az 1916-os román háborúról szól.

A Felvidék Ház egy patinás épületben talált otthonra
Fotó: Felvidék Ház

A házban nemcsak az irodalmi és képzőművészeti kultúra lesz jelen, hanem a gasztro- és borkultúra is. A Felvidék Háza egyben borozó is, ahol a Kárpát-medence szélein készített borokkal is meg lehet majd ismerkedni. Ennek a fő szervezője Heit Lóránd érmelléki borász, aki a bakator bor kultuszának felélesztéséről híres.

Járvány ide, járvány oda, maszkosan és kis számban azért fel lehet keresni a Felvidék Házat, amely felhívást tett közzé: adományokat kért a jószívű emberektől. Nem talált süket fülekre a kérés, számosan kopogtattak be a ház ajtaján, s hoztak kisebb-nagyobb ajándékokat.

A járvány utánra is sok elképzelésük van. A nevükben is szereplő tájegységre kirándulásokat szerveznek, amelyek keretében a résztvevők megismerkedhetnek a Felvidékkel, annak kulturális és természeti értékeivel.

Korábban a Debrecenben megnyílt Partium Házról itt adtunk hírt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.