Nemzedékek találkoznak a vásárhelyi őszi tárlaton

A vásárhelyi őszi tárlat meghatározó esemény nemcsak a művészetek és a művészek iránt nyitott Hódmezővásárhely és a régió szempontjából, de a magyar művészeti életben is.

Magyar Nemzet
2019. 10. 08. 12:10
null
Szabó Klára Petra vehette át a Tornyai-plakettet Fotó: Emlékpont
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt hét végén nyílt meg és december elsejéig látogatható a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat a hódmezővásárhelyi Alföld Galériában. A beérkezett mintegy hétszáz művet értékelő zsűri közel kétszáz alkotást válogatott be a kiállításba.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat meghatározó esemény nemcsak a művészetek és a művészek iránt nyitott Hódmezővásárhely és a régió szempontjából, de a magyar művészeti életben is. Számos frissen végzett képzőművész is jelentkezik a vásárhelyi seregszemlére, ahol lehetőséget kapnak arra, hogy munkáikat összehasonlíthassák a többi kortárs művész alkotásaival, miközben a közönség is megismeri őket. A tárlat megnyitóján számos díjat adtak át, amelyeket az önkormányzat, cégek és magánszemélyek ajánlottak fel.

Szabó Klára Petra vehette át a Tornyai-plakettet
Fotó: Emlékpont

Hódmezővásárhely fődíját és a Tornyai-plakettet Szabó Klára Petra vehette át. Az akvarellfestményeiről ismert alkotó 2007 óta folyamatosan jelen van az őszi tárlatokon, az elmúlt tizenkét évben hét alkalommal díjazták. Legújabb sorozata a 30. évfordulón helyi témával állít emléket a vasfüggöny lebontásának: a rendszerváltás időszakában elmozdított köztéri szobrokról (Felszabadulási emlékmű – Iván szobor, Lenin, Tanácsköztársaság-emlékmű) készített parafrázisokon egy letűnt korszak plasztikái bukkannak fel újra és újra a thermofesték és az időzítőhöz kötött hőpanelek alkalmazásának köszönhetően.

Hódmezővásárhely életműdíját a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas festőművész, Keserü Ilona kapta, míg Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetőjének és a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnökének alkotását az Emberi Erőforrások Minisztériuma díjával ismerték el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.