Olasz mozi és utcabál

A megnyitó után a közönség ingyenes vetítéseken nézhette meg a Víz és cukor, a Piedone nyomában és a Kincs, ami nincs című filmet.

2019. 10. 01. 20:47
null
Claudia Cardinale Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig a régi a Volt egyszer egy vadnyugat sztárja, Claudia Cardinale kisugárzása. Mielőtt az Erzsébetvárosi filmnap mai rendezvényén a színpadra ment, lapunknak elmondta, hogy száznyolcvanöt filmben szerepelt, csodálatos partnerekkel dolgozhatott a filmművészet legendás időszakában.

A Pesti Magyar Színházban hagyományteremtő jelleggel rendezték meg első alkalommal az Erzsébetvárosi filmnapot, amelyen Cardinale mellett a Bud Spencer- és Terence Hill-filmek sztárkaszkadőrei, színészei, Salvatore Borgese és Ricardo Pizzuti is megjelent, akik idős koruk ellenére még a színpadon is imitáltak egy-két pofont.

Elmondták, hogy azért nem volt könnyű az életük, mert néha igazi pofonok is elcsattantak a forgatás közben, de a két jó kedélyű idős ember a mai napig örömmel emlékezett vissza a filmekre. Veronica Bitto, aki legutóbbi filmjében Terence Hill partnere volt, elmondta, hogy teljesen különbözik a filmben játszott karaktertől, de a közös benne és az általa alakított figurában az, hogy mindketten szeretnének valami hasznosat csinálni az életben.

Az esemény fővédnöke, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár egy napfénymennyiség-mérővel érkezett, amelyet 1883 óta használnak hazánkban, és amelyről elmondta, hogy a filmtörténet kezdetén nagy segítségére volt a filmeseknek, akiknek a mai napig nagyon fontos a napfény. Massimo Rustico olasz nagykövet pedig köszönetet mondott, hogy az olasz filmművészet alkotásait, helyezték az Erzsébetvárosi filmnap középpontjába.

Az esemény háziasszonya, Ördög Nóra Adria­na Chiesa De Palmával, Carlo Di Palma világhírű operatőr özvegyével a Budapesten elsőként bemutatott dokumentumfilmjéről beszélgetett, amelynek címe: Víz és cukor. Az özvegy elmondta, hogy tíz éven át gyűjtötték az anyagot, és öt évig forgatták a filmet.

Claudia Cardinale
Fotó: Teknős Miklós

Az ünnepélyes megnyitó végén Claudia Cardinalét Vásáry André férfi szoprán azzal lepte meg, hogy előadta a Volt egyszer egy vadnyugat főcímdalát. A másik meglepetés pedig az volt, hogy kényelmes fotelben hallgathatta végig a 100 Tagú Cigányzenekar hét szólistájának koncertjét.

A megnyitó után a közönség ingyenes vetítéseken nézhette meg a Víz és cukor, a Piedone nyomában és a Kincs, ami nincs című filmet. Este utcabálra invitálták a közönséget, ahol a Rejtő Jenő utcában felállított színpadon a Spencer Hill Magic Band gondoskodott arról, hogy az első Erzsébetvárosi filmnap az olasz filmekről való beszélgetéseken és a filmnézéseken kívül az olasz zenéről és táncról is szóljon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.