Online hirdette meg új évadát a Miskolci Nemzeti Színház

Tízszer több nézője volt tavalyhoz viszonyítva a március közepi pandémia megjelenésig a Miskolci Nemzeti Színháznak – jelentette be Béres Attila a teátrum igazgatója az évadzáró sajtótájékoztatón. A jövő évre kilenc bemutatót terveznek, és egy évig nem hirdetnek bérletvásárlást a színházba.

Szilléry Éva
2020. 05. 27. 17:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rendkívül sikeres évad tört derékba a járványhelyzettel Miskolcon, ezt nemcsak a megemelkedett nézőszám, de a szakmai elismerések sora is igazolja. Két előadásunkat is beválogatták a XX. Pécsi Országos Színházi Találkozóra – fogalmazott Béres Attila a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója az online megtartott sajtótájékoztatón.

Az idei évadban 368 előadásra került sor a színházban, ahol március közepéig tízezerrel több nézőt fogadtak, mint egy évvel korábban.

Tíz napja már ismét próbálnak Miskolcon, ezalatt felfrissítik az elmaradt előadásokat, hogy amikor a színház újraindulhat készen álljanak az előadásra. Januárban még 15 bemutatót terveztek a következő évadra, de a megváltozott viszonyok között kilenc premierdarabbal áll elő ősztől a teátrum. Ahogy azt megszokhattuk, műfaji sokszínűséget ígér a teátrum, lesz vígjáték, musical, mese, színház, táncjáték, opera, színmű, tragikomédia is a 2020/21-es palettán.

Az öt nagyszínházi premier között láthatjuk a Bál a Savoyban című operett, ezzel a darabbal indul az évad, Szőcs Artúr rendezésében. A Szentivánéji álom cím előadást Rusznyák Gábor viszi a Nagyszínház színpadára, a darab egyébként tavaly táncjáték formájában volt látható Miskolcon. Mel Brooks és Thomas Meehan alkotását, a Producerek című musicalt Béres Attila rendezi, A kékszakállú herceg várát Szabó Máté viszi színpadra, Szomory Dezső Hermelin című színművét Mohácsi János rendezésében láthatja a közönség. A Kamaraszínházban négy premierre készülnek. Jövőre a zenés mesejáték a Hamupipőke lesz, Markó Róbert rendezésében, hazai ősbemutató lesz a Tracy Letts Linda Vista című darab, Keszég László rendezésében, Harold Pintér Hazatérés című drámáját pedig Ascher Tamás viszi színpadra. A Miskolci Balett jövőre egy magyar klasszikus előadással jön, Petőfi Sándor A helység kalapácsa Kozma Attila rendezésében rengeteg humorral szórakoztatja a közönséget. Béres Attila arról is beszélt, pótolni fogja a teátrum az elmaradt bérletes és jegyes előadásokat, de akik igényt tartanak rá, a vírus miatt nem játszott előadásokra vásárolt jegyeiket visszaválthatják. Az igazgató bejelentette, hogy mivel a bérletvásárlás bizalmi ügy, azért, hogy ez a bizalom ne csorbuljon a néző és a színház között, a következő évadra bérletet nem hirdetnek, csupán jegyvásárlással lehet a darabokat megtekinteni.

Béres Attila elmondta, megszületett a megállapodás a kormány és Miskolc városa között, ennek és a jó gazdasági vezetőnek, valamint az előadások látogatottságának tükrében elmondható, hogy biztos lábakon áll a színház. A társulatban semmiféle változtatást nem terveznek, de béremelésre lehet majd számítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.